Aardappelsoufflés

Foto Cathy Van de Moortele
Onder het mom van: hoe feestelijk kan het zijn? Deze aardappelsouffleetjes zijn superleuk voor de feestdagen. Nu we toch niet buiten kunnen en het gezellig moeten maken in huis, kunnen we evengoed genieten van lekkere maaltijden aan onze eigen tafel. Deze souffleetjes zullen alvast een glimlach op je gezicht toveren. Je hebt meteen 6 porties, dus honger zal je niet lijden. Maak de soufflés op het allerlaatste moment, zodat ze niet inzakken voor ze op tafel staan.

Wat hebben we nodig:

  • 300 gr kruimige aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 100 gr Grana padano, geraspt
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • 200 ml halfvolle melk
  • 4 eierdooiers
  • peper van de molen
  • zout
  • 4 eiwitten

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C. 
  • Boter 6 soufflévormpjes goed in en zorg dat het bovenste randje vetvrij is.
  • Kook de aardappelen gaar en giet ze af. Laat de aardappelen uitdampen.
  • Duw de aardappelen door de aardappelpers in een kom.
  • Meng de aardappelen met de geraspte kaas en de peterselie.
  • Klop de melk met de eierdooiers en zet ze op een laag vuurtje om de melk op te warmen. Zorg ervoor dat de eieren niet gaan stollen.
  • Kruid de melk met flink wat peper en zout.
  • Roer de melk/eieren door de aardappelen en laat even staan.
  • Klop de eiwitten op, maar zorg dat ze niet te droog worden.
  • Spatel de eiwitten voorzichtig door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de 6 potjes.
  • Zet de soufflés 20 min in de oven, tot ze mooi gerezen en gekleurd zijn.
  • Serveer meteen in de ramekins.

TIP:

Je kan dit gerecht niet op voorhand maken. Je kan wel de puree al maken en mengen met de melk/eieren, maar de opgeklopte eiwitten doe je pas op het laatste moment erbij.
Heb je geen aardappelpers? Dan kan je een passe-vite gebruiken of een gewone pureestamper. Zorg dat je aardappelen goed gaar maar niet mushy zijn. 

Reacties