Griekse pasta met gehaktballetjes in de oven

Foto Cathy Van de Moortele

Griekse pasta (wij noemden het vroeger altijd Griekse rijst - staat ook gekend onder de naam orzo) wordt hier graag gegeten. Niet alleen snel klaar, maar ook een fijn mondgevoel. 

Deze ovenschotel zal op applaus ontvangen worden: yummy goodness in één pan. Werk de ovenschotel op het laatste af met geraspte mozzarella cucina en zet hem nog even onder de grill, voor dat knapperige korstje, waar we toch zo blij van worden.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 kleine rode ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 450 gr runderaméricain
  • 1 ei, losgeklopt
  • 30 gr paneermeel
  • peper van de molen
  • zout
  • bloem
  • 1 rode ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld en gesnipperd
  • 50 gr chorizo, van het velletje ontdaan en in blokjes gesneden (optioneel)
  • 1 eetlepel venkelzaad, gekneusd in de vijzel
  • 50 ml rode wijn
  • 75 gr zwarte olijven, ontpit
  • 2 blikken kerstomaatjes van Mutti of een ander goed merk
  • verse oregano, enkel de blaadjes
  • 200 gr Griekse pasta
  • 150 gr mozzarella cucina geraspt

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie warm worden en fruit de uisnippertjes glazig.
  • Meng de gefruite uitjes met het gehakt, het ei en het paneermeel. 
  • Kruid met peper en zout.
  • Laat het gehakt 15 min opstijven in de koelkast.
  • Draai balletjes (neem zo'n 30 gr per balletje) van het gehakt en rol ze even door bloem. Zorg dat er een fijn bloemlaagje om de balletjes zit.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verwarm wat olijfolie in een grote sauteerpan die ook in de oven mag.
  • Fruit de uisnippers glazig en voeg de look en chorizo toe. Laat die even meebakken.
  • Kruid met venkelzaad.
  • Voeg de gehaktballetjes toe en laat ze kleur krijgen aan alle zijden. Ze hoeven nog niet te garen.
  • Blus met de rode wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Doe de olijven in de pan en overgiet met de kerstomaatjes.
  • Giet 200 ml water in één van de lege blikken, schud even zodat de restjes loskomen en giet alles dan in het tweede blik, waar je hetzelfde doet. Giet het vocht in de pan.
  • Strooi de oreganoblaadjes over het gerecht, voeg de Griekse pasta toe en zet het deksel op de pan.
  • Zet de sauteerpan 15 min in de oven.
  • Verwijder het deksel en leg de grill aan.
  • Strooi de mozzarella over het gerecht en laat die een mooi en knapperig korstje krijgen onder de grill.

TIP:

Ik gebruik mijn Tupperware notenkraker/olijvenpitter om de olijven te ontpitten.
Ik heb chorizo gebruikt om het geheel wat pit te geven. Je kan ook wat chilivlokjes over de uien strooien als je geen chorizo in huis hebt. 
Mozzarella cucina is mijn favoriete kaas voor ovengerechten. Hij smelt heel mooi weg en is zacht van smaak. Je hebt hem in grote, rechthoekige blokken die je zelf in plakken kan snijden (voor op pizza bijvoorbeeld) en je hebt de geraspte versie.

Reacties