Romig chocolade dessertje

Foto Cathy Van de Moortele
Haal je mooiste koffiekopjes uit de servieskast of kies voor kristallen glaasjes: dit romig chocolade dessertje verdient alle prijzen. Een dessert dat zo snel gemaakt is en dat je ook op voorhand kan maken: ideaal voor de feestdagen dus! Werk dit dessert af met opgeklopte slagroom en wat gouden elementjes. Misschien heb je wel gouden lepeltjes in huis? 

Wat hebben we nodig:

  • 170 gr fondant chocolade, grof gehakt (ik heb Bloc chocolade van Jacques gebruikt)
  • 30 gr fijne griessuiker
  • 1 ei + 1 eierdooier
  • merg van 1/2 vanillestok
  • snuifje fleur de sel
  • 125 ml slagroom
  • 200 ml slagroom 
  • 1 eetlepel bloemsuiker
  • gouden elementjes

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de gehakte chocolade in de blender en voeg de suiker, het ei, de dooier, het vanillemerg en het snuifje zout toe.
  • Pulseer kort, gewoon om alles even door elkaar te husselen.
  • Doe 125 ml slagroom in een steelpannetje en breng dat aan de kook.
  • Haal het pannetje van het vuur van zodra de slagroom omhoog komt.
  • Giet de hete room door de opening van het blenderdeksel terwijl de blender op lage snelheid draait.
  • Ga door tot je een mooi gebonden pudding bekomt.
  • Giet het chocolade dessert in 6 kleine koffiekopjes en laat ze opstijven op kamertemperatuur.
  • Klop 200 ml slagroom op met 1 eetlepel bloemsuiker.
  • Spuit een mooie toef slagroom op elk dessert en werk af met gouden versieringen.

TIP:

Je kan het dessertje tot 3 dagen op voorhand maken. Bewaar ze in de koelkast. Haal ze een dik uur op voorhand uit de koelkast en werk ze af net voor je ze wilt serveren, met de slagroom.
Dit is een rijk dessert. Maak de porties dan ook niet te groot. 
Gebruik je grote eieren van 70 gr? Ga dan voor 1 ei en voeg geen extra eierdooier toe.
Meng 2 koffielepeltjes espressopoeder door de chocolade voor een koffiesmaak.
Zorg dat de room heet genoeg is: de room smelt niet alleen de chocolade maar gaart ook de eitjes.

Reacties