Wok met kip
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 1 kipfilet
- kipkruiden
- olie
- 1 teen look, gepeld en fijngesnipperd
- 1 ui, gepeld en in repen gesneden
- 2 wortels, geschraapt en in schuine plakjes gesneden
- 1 rode paprika, schoongemaakt en in reepjes gesneden
- 1 groene paprika, schoongemaakt en in reepjes gesneden
- 2 stelen selder, geschraapt en in maantjes gesneden
- 2 stelen prei, schoongemaakt en in ringen gesneden
- 3 pijpajuintjes, schoongemaakt en gesnipperd
- 2 eetlepels oestersaus
- peper van de molen
- zout
- scheutje getoaste sesamolie
- (zwart) sesamzaad
- Verwarm het warmwaterbad voor op 63°C en kies voor 2u gaartijd.
- Kruid de kip met kipkruiden.
- Open een vacumeerzak en vouw de rand over, zodat hij niet vuil wordt bij het vullen. Een vuile rand maakt het heel moeilijk om nog te vacumeren.
- Stop de kip met een tang in de zak. Vouw de rand weer om en trek de zak vacuüm.
- Leg de kip in het warmwaterbad van zodra de temperatuur bereikt is en laat ze 2u garen.
- Leg de zak met kip na het garen even in koud water, om het garingsproces te stoppen.
- Je kan de kip nu in de gesloten zak nog enkele dagen bewaren in de koelkast. Ik maak meerdere kipfilets tegelijk klaar, telkens per 2 in een zak en dan allemaal tegelijk in het warmwaterbad.
- Verhit wat olie in de wok en fruit het teentje look aan. Zorg ervoor, dat de look niet aanbrandt.
- Snij de vacuüm zak open en haal de kip eruit. Gooi het sap weg. Dep de kip droog met huishoudrol en snij ze in stukjes.
- Voeg de kip toe aan de wok en bak ze kort aan.
- Haal de kip met de look uit de wok.
- Doe opnieuw wat olie in de wok en roerbak alle groenten tesamen.
- Voeg de helft van de pijpajuintjes toe, samen met de oestersaus en de kippenblokjes.
- Kruid met peper en zout.
- Werk af met sesamolie.
- Schep dit wokgerecht in een mooie kom en strooi er wat sesamzaadjes en de rest van de pijpajuintjes over.
Na het sous-vide garen, kan je de kip zo eten. Wil je liever een korstje, dan dep je ze goed droog en bak je ze kort in een hete pan met wat olie.
De groentjes horen beetgaar en knapperig te zijn.
Reacties