Salade met makreel en octopus

Foto Cathy Van de Moortele

Ideaal met dit warme weer: een salade met makreel en octopus. Ik heb er vers gebakken brood bij geserveerd, maar je zou er ook was couscous of koude aardappelsalade bij kunnen geven.

Wat hebben we nodig:

  • gemengde sla, gewassen en gedroogd
  • 100 gr tricolore kerstomaatjes, gewassen
  • 1/4 rode ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels balsamico
  • peper van de molen
  • zout
  • snuifje suiker
  • 10 pitloze druiven, gehalveerd
  • 10 olijven
  • 3 hardgekookte eieren, gepeld
  • 1 blik makreel natuur, op olie
  • 1 blik octopus natuur, op olie
  • 1/2 groene paprika, in reepjes gesneden
  • enkele blaadjes basilicum, gescheurd
  • 1/2 komkommer, in fijne brunoise gesneden
  • 1/2 citroen

Hoe gaan we te werk:

  • Verdeel de sla over een groot bord.
  • Snij de tomaatjes in verschillende vormen: gehalveerd, in 4 gesneden, in plakjes gesneden,..
  • Meng de tomaatjes met de rode ui.
  • Maak de dressing: klop de olie los met de azijn, peper, zout en suiker.
  • Giet de dressing over de tomaatjes en laat ze even marineren.
  • Verdeel de tomaatjes met dressing over de sla en meng.
  • Strooi de druifjes en de olijven over de salade.
  • Snij twee eieren in partjes en schik ze langs de buitenkant van de salade.
  • Snij één ei in helften met een aardappelmesje, door middel van een zigzagbeweging, zodat je twee keer het hoofddeksel van Calimero krijgt. Zet deze eitjes in het midden van de schotel.
  • Leg grote stukken makreel verdeeld over het bord. Zet sommige stukken recht, andere leg je neer, zodat je wat variatie op je bord krijgt.
  • Verdeel ook de stukjes octopus over de de salade.
  • Strooi de reepjes paprika erover.
  • Werk af met blaadjes basilicum en blokjes komkommer.
  • Pers de citroen uit boven de salade, druppel nog wat extra olijfolie en serveer.

TIP:

Maak de salade niet te lang op voorhand en serveer alles koel.

Reacties