Traaggegaarde vleesribben

Foto Cathy Van de Moortele
Ik maak graag gebruik van de slowcooker om goedkopere stukken vlees langzaam te garen en heerlijk mals te maken. Af en toe krijg ik wel eens de vraag of er geen andere manier is om dat vlees zacht te krijgen als je geen slowcooker bezit?
Dat kon ik niet laten liggen natuurlijk. Dus heb ik de daad bij het woord gevoegd en vleesribben traaggegaard in mijn gewone oven. Dus voortaan kan je dat nu ook gewoon thuis, zonder slowcooker.

Wat hebben we nodig:
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel boerenboter
  • 6 vleesribben
  • 1 zakje Knorr stoofvleeskruiden
  • 1 grote ui, gepeld en grof gehakt
  • 2 tenen look, gepeld en geplet
  • 2 wortelen, geschraapt en in grove stukken gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • peper en zout
  • 1 flesje bruin tafelbier Piedboeuf
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 95°C.
  • Neem een grote pan met deksel die ook geschikt is voor de oven (ik denk nu aan gietijzeren pannen).
  • Laat de olie samen met de boter warm worden in de pan.
  • Wentel de ribben door de stoofvleeskruiden tot ze aan alle zijden mooi bedekt zijn.
  • Van zodra de boter uitgebruist is, leg je de stukken vlees in de pan.
  • Laat het vlees aan alle kanten mooi kleuren en draai het vlees niet om voor het bruin gekleurd is.
  • Haal het vlees uit de pan en hou het warm onder aluminiumfolie.
  • Voeg wat extra vetstof toe moest dat nodig zijn en verlaag het vuur.
  • Fruit de uien aan. Ze hoeven niet bruin te worden, maar mogen wel wat kleur krijgen.
  • Voeg de look toe en schep goed om. Laat de look even meebakken.
  • Doe de stukken wortelen erbij en schik de laurierblaadjes tussen de groentjes.
  • Kruid met peper en zout.
  • Giet het bier over de groenten en zet het vuur even wat hoger, zodat het bier heel warm wordt. 
  • Vul het lege flesje voor de helft met water en voeg het toe aan de groenten.
  • Van zodra het bier en het water goed heet zijn, zet je het vuur uit.
  • Leg het vlees in het vocht. Het vlees hoeft helemaal niet onder te staan, want als je traaggaart, verbruik je niet veel vocht. Veel minder dan wat je nodig zou hebben op het fornuis zelf.
  • Zet het deksel op de pan en zet het vlees in de oven gedurende 7u. 
  • Open het deksel NIET tijdens het garen, want telkens je het deksel opent, verlies je warmte en verleng je daarmee de gaartijd. 
  • Na 7u haal je de pan uit de oven. Maak gebruik van de telescopische geleider om dat te doen, zodat je het jezelf makkelijker maakt om de pan uit de oven te halen op een veilige manier.
  • Haal het deksel weg en kijk of het vlees gaar genoeg is. Het moet nu ongeveer van de botten vallen. Is dat niet zo, dan moet je het vlees weer even terug in de oven zetten, met deksel.
  • Haal het gare vlees uit de pan en gooi de botjes weg. Met twee vorken kan je het vlees in stukken verdelen.
  • Hou het vlees warm onder folie in de oven. 
  • Giet de groenten en het vocht door een puntzeef. 
  • Zet de pan op het vuur en laat het vocht inkoken op stand 8, tot je saus mooi dik en gebonden is.
  • Giet de warme saus over het vlees, doe de groenten er weer bij en dien op.
TIP:

Lekker met een smeuïge aardappelpuree (gebruik eens room ipv melk) en warme peertjes.

Reacties