Albondigas

Foto. Cathy Van de Moortele


Samen in de keuken. Ik mijn versie van Vlaamse gehaktballen, mijn werkgeefster haar versie van de Spaanse albondigas. Ik had deze manier van gehaktballetjes maken nooit eerder gezien. Boeiend op zijn minst, lekker alleszins!

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr gemengd gehakt
  • 1 snede oud wit brood, ontkorst en in stukken getrokken
  • 100 ml melk
  • peper
  • zout
  • bloem
  • olie
  • 2 tenen look, gepeld
  • verse peterselie, gesnipperd
  • 30 ml witte wijn
  • 500 ml water, heet
  • 1/2 bouillonblokje, verkruimeld
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het gehakt in een kom.
  • Week het brood in de melk.
  • Knijp het brood uit en voeg het toe aan het gehakt. 
  • Het gehakt mag gekruid worden met peper en zout.
  • Zorg dat het gehakt mooi smeuïg blijft en niet te vast wordt.
  • Maak kleine balletjes en wentel ze door bloem.
  • Zet een grote pot op het vuur en doe daar behoorlijk wat olie in. Na gebruik kan je de olie zeven en opnieuw gebruiken.
  • Frituur de balletjes goudbruin en schep ze daarna op keukenpapier om uit te lekken.
  • Hak de look fijn met de peterselie. 
  • Doe de wijn in een kookpot en voeg het hete water, het bouillonblokje en de look/peterseliemix toe.
  • Breng aan de kook.
  • Leg de gebakken balletjes in de bouillon en verminder het vuur.
  • Laat de balletjes nog even zachtjes verder garen.
TIP:

Ideaal om als tapasgerechtje op te dienen met een stukje krokant stokbrood.

Reacties