Pan de cristal

Foto Cathy Van de Moortele 

Glasbrood, als je het letterlijk vertaalt. Dit typisch Spaanse brood, zie je niet bij ons. Ik at voor het eerst pa amb tomàquet of pan tomate in Barcelona en ik was meteen right there and then, verkocht. Zo eenvoudig, zo knapperig, zo no nonsense. Mijn zoektocht naar een goed recept begon en eindelijk, kan ik zelf mijn pan de cristal maken. Je hebt er wat tijd voor nodig, want het is nog eens zo lekker als je het deeg een nachtje (of twee) laat rusten in de koelkast. Je moet in het begin ook om het half uur het deeg vouwen en plooien, dus maak dit brood alleen als je er ook echt de tijd voor hebt. Het is het wachten waard. Beloofd!

Wat hebben we nodig:

  • 340 gr water, koud
  • 9 gr verse gist
  • 400 gr sterke witte broodbloem (zorg dat je bloem neemt met een zo hoog mogelijk eiwitpercentage - ik heb Artipan Croc gebruikt)
  • 8 gr zout

Hoe gaan we te werk:

  • Giet 280 gr van het water in de kom van de Kenwood en los er de gist in op.
  • Stort de bloem op het vocht en leg er het zout op.
  • Gebruik de K-klopper om het deeg goed te mengen.
  • Van zodra je een samenhangend deeg hebt, voeg je de rest van het water in meerdere keren toe. Wacht telkens tot het water is opgenomen voor je er weer toevoegt.
  • Je krijgt een heel slap deeg, eerder een beslag.
  • Laat het deeg zo'n 10 min draaien op lage snelheid.
  • Vet de binnenkant van een rechthoekige Tupperware doos in met olie.
  • Maak een ronde deegschraper nat met wat water en gebruik hem om het deeg over te brengen in de kom.
  • Het deeg zal slap zijn en geen bal vormen maar zo hoort het. Sluit de doos met een deksel en laat het deeg 30 min rusten.
  • Vet je handen lichtjes in met olie (of maak ze vochtig met wat water) en begin met vouwen en plooien: stop je handen onder 1 kant van het deeg en vouw het naar de overkant. Draai de doos en doe hetzelfde met de andere kant. Doe het nu ook met de 2 andere zijden. Hef daarna het deeg op en draai het ondersteboven.
  • Sluit de doos weer af en laat opnieuw 30 min rusten.
  • Doe dit in totaal 3x.
  • Zet het deeg nu de hele nacht (of zelfs 2 of 3 nachten) in de koelkast. Langer mag zeker en brengt nog meer smaak bij.
  • Laat het deeg een uurtje op kamertemperatuur komen voor je verder werkt. Als het goed is, zie je heel veel luchtbellen.
  • Bestuif het werkblad met bloem. 
  • Draai de doos met het deeg, voorzichtig om op je werkblad. Zorg ervoor, dat je zo weinig mogelijk lucht uit het deeg haalt. Laat het deeg zo 10 min liggen.
  • Verwarm de oven voor op 240°C en leg er een bakplaat omgekeerd in.
  • Zet een tweede bakplaat klaar op je werkblad.
  • Bestuif het deeg met bloem.
  • Met een metalen deegsteker, steek je banden deeg uit. 
  • Doordat je bloem onder het deeg liggen hebt, zal je het deeg nu makkelijk kunnen optillen en op de bakplaat leggen. Breek de luchtbellen niet. 
  • Laat het deeg nog 30 min rusten.
  • Bak je pan de cristal 25 - 30 min door de bakplaat op de hete, omgekeerde bakplaat te zetten.
  • Laat het brood afkoelen op een taartrooster, van zodra het mooi gekleurd en krokant gebakken is. De onderkant moet hol klinken.
  • Je hebt nu brood met een open kruim. 
  • Snij dikke sneden van het brood.
  • Toast het brood lichtjes (het hoeft niet echt te kleuren, alleen te toasten) net voor je het wilt eten.
  • Wrijf een teentje look over het geroosterde brood.
  • Snij een tomaat doormidden, snij de helften meerdere malen in met een scherp mesje en strooi er wat zout over. Wrijf met de vleeskant van de tomaat over het brood, zodat alle tomatensappen in het brood terecht komen.
  • Druppel wat olijfolie over het brood.
TIP:

Ook lekker als je het getoaste brood belegt met jonge Manchego kaas, stukjes gedroogde dadel en fijngesnipperde rozemarijn.


Reacties

Stef zei…
Hoi Cathy,

Oventemperatuur 240 graden: is dat heteluchtoven of conventionele oven?

Smakelijk alweer en dank,

Stef
Hoi Stef

ondertussen had je al antwoord via Facebook, maar ik heb gekozen voor hetelucht. Elke oven is anders en je moet je eigen oven een beetje kennen en altijd in de gaten houden.
Benieuwd of je het ook gaat bakken. Succes!

Zoete groet,

Cathy
Stef zei…
Dank Cathy,

Staat alvast op mijn lijstje om te bakken :-)

Smakelijk!