Geroosterde aardappelen

Foto Cathy Van de Moortele
Deze aardappelen moet je echt eens klaarmaken. Gebruik liefst ganzenvet of smout, om ze extra smaak te geven, je zal het je niet beklagen. Heel krokant korstje en een romige binnenkant... mmm.

Wat hebben we nodig: 
  • 4 kruimige aardappelen, geschild, gewassen en in gelijke stukken gesneden (niet te klein)
  • 1 eetlepel bloem
  • peper van de molen
  • fleur de sel
  • 100 gr vetstof
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 185°C.
  • Zet de stukken aardappelen onder water en breng aan de kook.
  • Eens het water aan de kook komt, zet je de timer op 2 min en laat je de aardappelen hard koken.
  • Giet af en laat even uitdampen.
  • Schud de aardappelen zo goed mogelijk op, zodat ze veel ruwe kantjes krijgen.
  • Strooi de bloem over de aardappelen en schud nogmaals op. De bloem zal helpen om de aardappelen goed knapperig te krijgen.
  • Neem een ovenschaal waar alle aardappelstukken inpassen in één laag. 
  • Zet de schaal met de vetstof in de oven, zodat die goed warm krijgt.
  • Leg de aardappelen in de hete vetstof. Pas op voor opspattend vet!
  • Kruid met peper en zout en draai de aardappeltjes om en om zodat ze rondom rond een vetlaagje krijgen.
  • Schuif de aardappelen 20 min in de oven.
  • Draai ze om en rooster ze nog eens 20 min.
  • Draai nog eens om en rooster ze een laatste keer 20 min.
  • Strooi wat extra fleur de sel over de aardappelen en dien op. Pas op, want ze zijn bloedheet!
TIP:

Heerlijk bij een stukje gebraad.
Kies voor kruimige aardappelen.
Het ganzenvet maakt dit een heel rijk en smaakvol gerecht. Als je het kan vinden: doen!
Als je een gietijzeren pan hebt, waar de aardappelen in één laag in kunnen, dan is dat nog een betere optie dan een ovenschaal.
Zijn je aardappelen nog niet krokant genoeg? Zet ze dan nog 15 min langer in de oven nadat je ze nog eens omgeschept hebt in het vet.

Reacties