Geconfijte kerstomaatjes

Foto Cathy Van de Moortele

Wie thuis tomaatjes kweekt, zal nu zijn handen vol hebben met het plukken van de tomaten en het verwerken ervan. Kleine tomaatjes in alle kleuren en vormen: ideaal om te confijten. Ik vind geconfijte tomaatjes heerlijk met versgemaakte pasta, op pizza of gewoon op krokante toast. Je hebt er bijna geen werk aan en je wordt er blij van. 

Wat hebben we nodig:

  • 500 gr kerstomaatjes, gespoeld
  • 1 bol knoflook
  • enkele takjes verse kruiden (thijm, oregano, rozemarijn, basilicum, ...)
  • olijfolie
  • fleur de sel

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Neem een platte ovenschaal, met opstaande rand en leg daar de tomaatjes in. 
  • Snij een hoedje van de knoflook, zodat de tenen zichtbaar worden en zet de knoflook tussen de tomaten.
  • Stop verse kruiden tussen de tomaatjes en overgiet het geheel met olijfolie.
  • Kruid met fleur de sel.
  • Zet de ovenschaal zo'n uur tot anderhalf uur in de oven, tot de tomaatjes beginnen open te barsten en de knoflook zacht is.
  • Met een tang haal je de bol knoflook uit de pan. Duw voorzichtig de teentjes look uit de velletjes en voeg ze weer toe aan de tomaatjes.
  • Verwijder de takjes van de verse kruiden.
  • Bewaar de tomaatjes (overgoten met de olie) in schone bokalen in de koelkast.

TIP:

Resterende olie kan je filteren en gebruiken om je salades extra smaak te geven.
Zorg dat de kruiden en de bokaaltjes schoon zijn. 
Je kan deze tomaatjes een paar weken bewaren in de koelkast. Beter is nog, om ze gewoon op te eten.

Reacties