Gazpacho Extremeno

Foto Cathy Van de Moortele

Uit de regio van Extremadura, Spanje, dicht tegen de grens met Portugal: een gazpacho van brood, look, munt en ei. Bijzonder verfrissend, snel klaar, goedkoop en vullend.  Ik leerde dit gerecht kennen en maken op mijn werk. Superleuk is dat, om Spaanse gerechten te ontdekken van mensen die afkomstig zijn uit de regio Extremadura. 

Wat hebben we nodig:

  • 1 dikke teen look, gepeld en gesnipperd
  • 15 blaadjes munt
  • 1/2 koffielepel grof zout
  • 500 ml water, ijskoud
  • olijfolie
  • 2 eieren
  • rode wijnazijn
  • witbrood van 1 dag oud, ontkorst en in blokjes gesneden

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de look met de munt en het zout in de vijzel en plet alles tot een pasta.
  • Voeg 100 ml water toe aan de vijzel en maak alles los.
  • Giet het water met de look/muntpasta in een kom en vul aan met de rest van het water.
  • Laat wat olijfolie warm worden in een antikleefpannetje en bak 2 spiegeleieren. De dooier moet mooi lopend blijven.
  • Doe de eieren bij het water en breek ze. Roer alles los.
  • Kruid met extra zout, olijfolie en rode wijnazijn naar smaak.
  • Dik deze koude soep in, met blokjes oud brood. Ze zullen oplossen in de soep.
TIP:

Serveer deze gazpacho door en door koud. Voeg gerust nog enkele ijsblokjes toe net voor het opdienen.
Ik had geen oud witbrood en heb gekozen voor Spaanse pico's, kleine broodstokjes.



Reacties