Snijboontjes met tomaat

Foto Cathy Van de Moortele
Ik hou van alle bonen, maar snijboontjes zijn toch wel favoriet. Om ze te snijden, gebruik ik een hulpstuk op mijn Kenwood. In de handel vind je tal van snijbonenmolentjes, maar je kan ze ook perfect met de hand snijden. Het vergt wat meer werk, maar je krijgt er ook iets lekkers voor terug.
Ik vind ze lekker als ze kort gestoomd en felgroen zijn om ze bijvoorbeeld in een salade te gebruiken met hardgekookte eitjes en tomaatjes, maar ik vind ze even lekker, gestoofd met ui, look en tomaat. Vandaag maken we die laatste versie.

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr snijbonen, schoongemaakt (uiteinden eraf)
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 teentjes look, gepeld en gesnipperd
  • 2 tomaten, ontveld en ontpit, in repen gesneden
  • 1 grote eetlepel tomatenpuree
  • 200 ml bouillon, heet
  • een scheut azijn
  • peper van de molen 
  • zout
Hoe gaan we te werk:
  • Snij de snijbonen in fijne reepjes.
  • Laat wat olijfolie warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de uisnippers glazig, zonder ze te laten kleuren.
  • Fruit de look mee.
  • Voeg de gesneden boontjes toe aan de uien.
  • Leg de reepjes ontvelde tomaat bij de boontjes.
  • Los de tomatenpuree op in de bouillon en giet die over de boontjes.
  • Kruid met azijn, peper en zout.
  • Zet het deksel op de pan, breng aan de kook en laat de boontjes dan zo'n 20 min verder garen op lagere temperatuur.
  • Neem het deksel van de pan en laat nog even verdergaren tot het vocht verdampt is.
TIP:

Om de tomaten te ontvellen: zorg dat je tomaten niet overrijp zijn, maar nog mooi stevig. Snij het kroontje weg met een scherp mesje en maak aan de andere kant een kruisvormige insnijding. Leg de tomaten 1 min in kokend water en haal ze der dan uit met een schuimspaan. Koel ze af in een kom met koud water. Je kan de velletjes er nu zo aftrekken met het mesje.
De boontjes horen nog wat beet te hebben.
Vervang de snijboontjes door gele boterboontjes. Je snijdt beide uiteinden af en stooft de boontjes meteen mee met de uitjes. Voeg wat fijngesneden spek toe aan de uitjes. 

Reacties