Zeeduivel (lotte) met fijne groentjes en pommes duchesse

Foto Cathy Van de Moortele
Wat een prachtige vis is zeeduivel toch! Ik koop hem graag in één stuk, met de graat er nog in. De graat zit helemaal in het midden en voor de rest heb je geen graatjes. De vlezige structuur van zeeduivel spreekt me heel erg aan.  Vandaag serveren we pommes duchesse bij de vis en we maken ook een lekkere saus met groentegarnituur. Yummy!

Wat hebben we nodig:

  • 500 gr kruimige aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 eierdooiers
  • peper
  • zout
  • 1 zeeduivel, schoongemaakt, graat intact
  • boter
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 grote wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 1 steel selder, geschild en in fijne brunoise gesneden
  • 50 ml Noilly Prat (of witte wijn)
  • 200 ml culinaire room
  • platte peterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Stoom de stukken aardappel gaar (of kook ze in water en laat ze zeer goed uitdampen).
  • Draai ze door een passe-vite of stamp ze met een pureestamper of duw ze door een aardappelknijper.
  • Meng de eierdooiers snel door de nog warme aardappelen.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voorzie een spuitzak van een breed, gekarteld mondje.
  • Schep de puree in de spuitzak en laat ze een beetje afkoelen, zodat je de spuitzak straks makkelijk kan vastnemen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Spuit torentjes puree op een bakplaat met bakpapier.
  • Schuif de torentjes 20 min in de oven, of tot ze mooi gekleurd en warm zijn.
  • Kruid de zeeduivel aan beide zijden flink met peper en zout.
  • Laat wat boter smelten in een pan en bak de zeeduivel even aan.
  • Laat de zeeduivel 15 min garen in de oven op 180°C.
  • Ondertussen maak je de saus: laat wat olijfolie goed warm worden in een ruime pan.
  • Fruit de uisnippers aan.
  • Voeg de wortel- en selderblokjes toe en laat ze even meefruiten. Ze mogen niet kleuren.
  • Blus met de Noilly Prat en laat die praktisch uitkoken.
  • Giet de room bij de groentjes en warm nog even goed door.
  • Kruid met peper en zout.
  • Serveer de aardappeltorentjes bij de vis en werk af met de saus en de groentjes. Strooi nog wat verse peterselie over de saus.

TIP:

Geef een extra kruidensalade bij dit gerecht. En uiteraard een stukje vers gebakken brood, zodat er geen druppel van die saus verloren gaat.

Reacties