Royale brood

Foto Cathy Van de Moortele
Het meel dat ik gebruikt heb voor dit brood, kan je perfect gebruiken zonder meer. Royale is een donkerbruin en compact meergranenbrood dat royaal voorzien is van 9 granen en zaden. Precies zoals wij het graag eten. Mijn zak meel was bijna leeg, dus heb ik dit meel aangevuld met witte broodbloem. Een iets lichter brood dan voorzien dus, maar toch bijzonder lekker.

Wat hebben we nodig:
  • 280 gr water
  • 12 gr verse gist
  • 250 gr Royale meel
  • 250 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 7 gr zout
  • 15 gr ambachtelijk smout
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Los de gist op in het water en voeg het meel en de bloem toe.
  • Leg het zout en de smout op de bloem.
  • Laat de Kenwood het deeg kneden met de kneedhaak, gedurende 11 min op lage snelheid.
  • Vet een kom lichtjes in met olie en leg daar de deegbal in.
  • Sluit af met een deksel en laat het deeg 45 min rijzen.
  • Draai de kom om en laat het deeg eruit vallen.
  • Ontgas het deeg.
  • Bol het deeg mooi strak op en leg het op de onderste schaal van de broodbakbol.
  • Dek af met de koepel.
  • Laat het deeg nogmaals 45 min rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 230°C.
  • Bestuif de helft van het brood met wat bloem en wrijf het voorzichtig open met je hand, zodat de helft van het brood een wit laagje krijgt.
  • Met een scherm lame mesje (gilette) snij je het brood in van de ene kant naar de andere kant.
  • Zet de koepel weer op de schaal en schuif het brood 38 min in de oven.
  • Bak het brood nog 2 - 3 min zonder koepel.
  • Laat het brood helemaal afkoelen op een rooster.
TIP:

Je kan het smout ook vervangen door olie of boter.
Je hebt geen warm water nodig om brood te bakken. Gewoon water uit de kraan, kamertemperatuur.
Nagenoeg al mijn broden worden gebakken in mijn broodbakbol van Emile Henry. Dat is een klein stoomoventje op zich: de koepel zorgt ervoor dat de stoom weer neervalt op het brood, wat zorgt voor een dunne, krokante korst en een zacht kruim. Als je geen broodbakbol hebt, dan bak je het brood op 200°C. Zet dan een tweede bakplaat onder de bakplaat met het brood. Giet een laagje kokend water in die tweede schotel en sluit onmiddellijk de oven, zodat er zich stoom vormt.

Reacties