Ovenschotel courgette en gehakt
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- 1 ui, gepeld en gesnipperd
- 500 gr gemengd gehakt
- peper van de molen
- zout
- 1 eetlepel Herbes de provençe
- enkele chilivlokjes
- 350 gr tomaten rustica (bokaal)
- 2 jonge courgetten, in gelijke plakken gesneden
- 5 aardappelen, geschild en 10 min voorgekookt
- 30 gr boter
- 40 gr vloeiende bloem
- 700 ml melk
- nootmuskaat
- 150 gr Emmentaler, geraspt
- Laat wat olijfolie in een grote pan warm worden en fruit de uisnippers glazig.
- Voeg het gehakt toe en bak het rul.
- Kruid met peper, zout, Herbes de provençe en chilivlokjes.
- Voeg de tomaten toe en meng tot een mooie saus.
- Kruid de plakken courgette met peper en zout.
- Laat een centimeter olie heet worden in een diepe pan.
- Frituur de courgetteplakjes aan beide kanten en laat ze uitdruppen op keukenpapier. Leg niet teveel courgettes in de pan, zodat de olie niet te sterk afkoelt.
- Snij de aardappelen in gelijke plakken.
- Smelt de boter en klop er de bloem door.
- Laat de roux even "drogen" op het vuur en voeg dan geleidelijk aan de melk toe.
- Kruid de gebonden (doch schenkbare) saus met peper, zout en nootmuskaat.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Schep wat van de vleessaus op de bodem van een ovenschaal.
- Beleg met plakjes aardappel, plakjes courgette.
- Strooi wat kaas over de courgette en giet er witte saus over.
- Ga zo verder met opbouwen tot je ingrediënten op zijn.
- Eindig met witte saus en kaas.
- Schuif de ovenschotel 30-45 min in de oven.
- Laat even afkoelen en schep dan de borden op.
Je kan ook kiezen om de helft rundergehakt en de helft varkensgehakt te nemen.
Reacties