Ovenschotel courgette en gehakt

Foto Cathy Van de Moortele
De zon is weg, we krijgen er regen en wind voor in de plaats. De courgetten groeien volop in de tuin en ik heb nog aardappelen van de aardappelboer. Ik heb zin in een ovenschotel en heb hem verleden ook al op het werk klaar gemaakt. Ik kreeg er spontaan zelf ook trek in!

Wat hebben we nodig:
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 500 gr gemengd gehakt
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 eetlepel Herbes de provençe
  • enkele chilivlokjes
  • 350 gr tomaten rustica (bokaal)
  • 2 jonge courgetten, in gelijke plakken gesneden
  • 5 aardappelen, geschild en 10 min voorgekookt
  • 30 gr boter
  • 40 gr vloeiende bloem
  • 700 ml melk
  • nootmuskaat
  • 150 gr Emmentaler, geraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Laat wat olijfolie in een grote pan warm worden en fruit de uisnippers glazig.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul.
  • Kruid met peper, zout, Herbes de provençe en chilivlokjes.
  • Voeg de tomaten toe en meng tot een mooie saus.
  • Kruid de plakken courgette met peper en zout.
  • Laat een centimeter olie heet worden in een diepe pan.
  • Frituur de courgetteplakjes aan beide kanten en laat ze uitdruppen op keukenpapier. Leg niet teveel courgettes in de pan, zodat de olie niet te sterk afkoelt.
  • Snij de aardappelen in gelijke plakken.
  • Smelt de boter en klop er de bloem door.
  • Laat de roux even "drogen" op het vuur en voeg dan geleidelijk aan de melk toe.
  • Kruid de gebonden (doch schenkbare) saus met peper, zout en nootmuskaat.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Schep wat van de vleessaus op de bodem van een ovenschaal.
  • Beleg met plakjes aardappel, plakjes courgette.
  • Strooi wat kaas over de courgette en giet er witte saus over.
  • Ga zo verder met opbouwen tot je ingrediënten op zijn.
  • Eindig met witte saus en kaas.
  • Schuif de ovenschotel 30-45 min in de oven.
  • Laat even afkoelen en schep dan de borden op.
TIP:

Je kan ook kiezen om de helft rundergehakt en de helft varkensgehakt te nemen.

Reacties