Zachte stokbroden

Foto Cathy Van de Moortele
Kennen jullie de broodjesketen Subway? Misschien niet zo gekend in België, maar in Amerika is dit toch wel een van de bekendste broodjeszaken. Ze hebben voornamelijk zachte stokbroden, in tegenstelling tot onze krokante baguettes. Wie weet vind je het wel eens leuk om ze thuis zelf te maken. Je kan de bovenkanten nog instrijken met wat melk of room en er dan bv havermout of zaadjes over strooien. Ik heb ze deze keer gewoon naturel gelaten.

Wat hebben we nodig:

  • 310 gr water
  • 12 gr verse gist
  • 1 snuifje suiker
  • 500 gr broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 5 gr zout
  • 30 gr melkpoeder
  • 2 eetlepels olie
  • boter

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Los de suiker op in het gistpapje.
  • Stort de bloem op het vocht en voeg het zout, melkpoeder en de olie toe.
  • Bevestig de kneedhaak en kneed het deeg 11 min.
  • Voeg een klein beetje bloem toe als het deeg echt te plakkerig blijkt. Voeg niet meer toe dan nodig, zodat het brood niet te zwaar wordt.
  • Laat het deeg 45 min rijzen in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Haal het deeg uit de kom.
  • Ontgas het deeg en verdeel het deeg in 4 gelijke delen.
  • Laat de 4 porties 15 min rusten onder een handdoek.
  • Bol het deeg op en maak de porties langwerpig.
  • Laat de 4 stokbroden nogmaals 45 min afgedekt rijzen op de bakplaten (gebruik bakpapier). 
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 190°C.
  • Haal de broodjes uit de oven en bestrijk ze onmiddellijk met wat boter, zodat ze mooi zacht blijven.

TIP:

Bewaar de broodjes na afkoelen in een gesloten plastiek zak.
Bak de broden 20 - 25 min tot ze goudkleurig zijn.

Reacties