Courgette burgertjes

Foto Cathy Van de Moortele
Heb je al courgetten in je tuin? Of heb je buren die zich geen blijf weten met de overvloed aan courgetten? Voor dit recept ga je ze heel graag ophalen. Zorg dat je de geraspte courgetten heel goed laat uitlekken, zodat je stevige burgertjes krijgt. Ik eet ze graag met een gepocheerd eitje, maar je kan ze ook serveren met wat zure room.

Wat hebben we nodig:
  • 700 gr groene courgetten, gewassen en schoongemaakt
  • 35 - 45 gr bloem
  • 25 gr Parmezaanse kaas, fijngeraspt
  • peper van de molen
  • zout
  • enkele chilivlokjes
  • 4 pijpajuintjes, schoongemaakt en gesnipperd
  • 1 ei, losgeklopt
  • olijfolie
Hoe gaan we te werk:
  • Rasp de courgetten grof. Je hoeft ze niet te schillen.
  • Laat de courgetten uitlekken op een keukenhanddoek. Reken hier een half uurtje voor en droog ze zo goed mogelijk af.
  • Strooi de bloem (35 gr) en de kaas over de courgetten en meng. 
  • Kruid met peper, zout, chili en pijpajuintjes.
  • Laat wat olijfolie goed warm worden in een antikleefpan.
  • Maak gelijke hoopjes van het beslag (ik gebruik hiervoor een grote roomijsschep) en bak ze bruin aan beide zijden. Duw de hoopjes platter tijdens het bakken, met de achterkant van een lepel.
  • Serveer de burgertjes lauwwarm.
TIP:

Varieer in het gebruik van de kaas. Probeer ze ook eens met verkruimelde feta.
Mijn Beka blini pan is ideaal om deze burgertjes te bakken: antikleef, 4 grote holtes waar de burgertjes mooi in passen, makkelijk om te draaien, gelijke grootte. Deze pan gebruik ik ook om ontbijtpannenkoekjes te bakken.
Recept is goed voor 10 burgertjes.
Voeg tot 10 gr extra bloem toe als het beslag te vloeibaar lijkt.

Reacties