Orloffgebraad

Foto Cathy Van de Moortele
Een stuk gebraad dat iedereen nog wel kent uit zijn jeugd: orloffgebraad. Dit varkensgebraad wordt gecombineerd met kaas en ham, wat het alleen maar boeiender maakt. Je kan het gebraad voor de helft garen, daarna doorsnijden en weer samenstellen met tussen 2 sneden gebraad telkens een plak ham en een plak kaas, of je kan het rauwe gebraad helemaal opensnijden (vlinderen), beleggen met kaas en ham, weer oprollen en toebinden en zo braden. Ik heb gekozen voor de tweede methode.
De Meater+ is een schitterende draadloze thermometer die je helpt om vlees/vis op de juiste kerntemperatuur te brengen. Hij meet niet alleen de kerntemperatuur, maar ook de omgevingstemperatuur, waardoor je meteen ook weet hoe heet je oven of BBQ echt is. Ik gebruik hem niet alleen in de keuken (oven), maar ook op de BBQ, zodat ik zeker weet dat mijn vlees niet rauw is wanneer het moet gebakken zijn of juist net te gaar, wanneer het saignant hoort te zijn. Ook voor dit orloffgebraad komt de Meater+ goed van pas. Via de app volg je de voortgang van je vlees en je wordt ook nog eens verwittigd wanneer het vlees bijna klaar is. Net op tijd om de tafel te dekken!

Wat hebben we nodig:
  • 1 stuk varkensgebraad van 600 gr
  • peper van de molen
  • zout
  • 4 plakken gekookte ham van goede kwaliteit
  • 4 plakken jonge kaas (ik hou van Emmentaler)
  • enkele blaadjes verse salie
  • enkele klontjes boter
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Snij het gebraad helemaal open, tot je een dunne rechthoek bekomt. Gebruik hiervoor een zeer scherp mes of vraag aan je slager of hij het voor jou wil vlinderen.
  • Kruid het vlees aan beide zijden met peper en zout.
  • Leg de plakken ham naast elkaar op het vlees. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Beleg met de plakken kaas.
  • Vouw de randen van de ham over de kaas naar binnen.
  • Rol het gebraad op.
  • Gebruik keukentouw om het gebraad op te binden, zodat het mooi strak zit en niet uit elkaar kan vallen tijdens het braden.
  • Stop enkele blaadjes salie tussen de touwtjes.
  • Laat wat boter smelten in een ovenbestendige pan en kleur het vlees mooi aan.
  • Duw de Meater+ in het midden van het vlees (tot aan het streepje op de Meater+) en kies op de app voor Varkensvlees en voor Gebraad.
  • Beleg het gebraad met nog wat klontjes boter en schuif het in de oven.
  • Laat de oven zijn werk doen. De app houdt bij hoe ver de gaartijd zit en hoe lang het vlees moet rusten na het garen.
  • Verwijder de touwtjes.
  • Snij het vlees in plakken.
TIP:

Restanten van dit gebraad, kan je dun versnijden als charcuterie voor de volgende dagen.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties