Sous-vide gepocheerd eitje

Foto Cathy Van de Moortele
Eitjes pocheren is niet zo makkelijk. Ook al heb je maar 1 ingrediënt nodig: eieren kunnen tricky zijn om ze perfect te serveren.
Sous-vide garen van eieren maakt het al een stuk makkelijker. Je kan tot 16 eitjes tegelijk pocheren. Neem verse kippeneieren (zo blij met onze eigen kippen, die ons elke dag opnieuw voorzien van eitjes) en gebruik ze recht uit de koelkast, zodat het eiwit al wat vaster is.

Wat hebben we nodig:
  • 4 verse eitjes, koud
Hoe gaan we te werk:
  • Vul een bak met 6 liter water.
  • Bevestig de sous-vide precision cooker en stel hem in op 75°C voor 12 min.
  • Prik de bolle kant van de eitjes in met een speldje of tik de eitjes zachtjes met de bolle kant tegen je werkblad, zonder ze te breken.
  • Van zodra de temperatuur bereikt is, laat je de eitjes voorzichtig zakken in het warme water. Gebruik hiervoor een schuimspaan.
  • Zet een ijsbadje klaar (water met ijsblokken).
  • Haal de eitjes na het garen met de schuimspaan uit het warmwaterbad en dompel ze 1 min onder in het ijsbad, zodat het garen stopt.
  • Breek de eitjes voorzichtig op een bordje, net zoals je een rauw ei zou breken in een kommetje. Het lossere eiwit blijft in de schaal zitten, waardoor je enkel het perfect gepocheerde eitje over houdt.
  • Kruid af met fleur de sel.
TIP:

Serveer deze eitjes bij het ontbijt of lunch, op toast met avocado, bij puree met grijze garnaaltjes, op pasta, ...
Wil je graag hardgekookte eitjes sous-vide bereiden? Kies dan voor 20 min op 90°C. Daarna leg je de eitjes 1 min in een ijsbad. Je eitjes pellen supermakkelijk nu, ook al zijn ze dagvers.


Foto Cathy Van de Moortele


Reacties