Focaccia

Foto Cathy Van de Moortele
De rozemarijn in de tuin doet het geweldig! Ik hou van dit kruid en het is ideaal om je focaccia mee af te werken. Omdat ik niet goed kon kiezen tussen rozemarijn met fleur de sel of kerstomaatjes met basilicum, heb ik een combi gemaakt. Voor elk wat wils dus!
Zorg dat je het juiste formaat bakplaat gebruikt, zodat je focaccia de juiste dikte krijgt: 30x40cm met een opstaand randje.
Wat is jouw favoriete focaccia?

Wat hebben we nodig:
  • 160 ml lauwwarm water
  • 30 gr verse gist
  • 10 gr vloeibare honing
  • 630 gr broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 15 gr zout
  • 240 ml lauwwarm water
  • 55 ml olijfolie
  • extra olijfolie om de bakplaat in te vetten

    afwerking:
  • 55 ml olijfolie
  • 30 ml water
  • verse rozemarijn, fijngehakt
  • fleur de sel of zeezoutvlokjes
  • kerstomaatjes, gehalveerd
  • verse basilicumblaadjes
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water met de gist en de honing in de kom van de Kenwood.
  • Meng alles los met een garde.
  • Stort de bloem op het vocht en voeg het zout toe.
  • Laat de Kenwood de ingrediënten mengen met de kneedhaak.
  • Voeg het resterende water en de olijfolie toe en meng verder tot een soepel en zacht deeg.
  • Leg het deeg in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het 1u rijzen.
  • Ontgas het deeg en bol het opnieuw op.
  • Laat het deeg nog 30 min rijzen in de ingevette kom met deksel.
  • Bestrijk je bakplaat met olijfolie.
  • Keer het deeg om op de bakplaat en duw het mooi uit, zodat de hele bakplaat bedekt is, ook de hoeken.
  • Dek af met plastic folie en laat het brood nog 30 min rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Verwijder het plastic en duw met je vingers (geen pinken of duimen) putjes in het deeg. Druk gerust door tot je de bakplaat voelt.
  • Meng de olijfolie met het water en giet dit over het brood.
  • Strooi gehakte rozemarijn over één helft.
  • Op de andere helft leg je basilicumblaadjes. Op elk blaadje leg je een half kerstomaatje, met het vruchtvlees naar boven. Duw de blaadjes met de tomaatjes goed in het deeg.
  • Strooi wat fleur de sel over het hele brood.
  • Bak het brood 25 min of tot het mooi goudkleurig is.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.
  • Eens afgekoeld, kan je het brood in vierkantjes snijden en serveren.
TIP:

Eet het brood liefst de dag zelf.
Het brood zal aan de buitenkant mooi krokant zijn en fluffy en zacht binnenin.


Reacties