Brioche met abrikoos en amandel

Foto Cathy Van de Moortele
Dit briocheachtige brood met gedroogde abrikoos en amandelstiftjes, is ideaal om te toasten. Van zodra het uit mijn Stoves kwam, heb ik het ingesmeerd met wat abrikozenglazuur, om het een plakkerige glans en extra smaak te geven. Heerlijk!
Foto Cathy Van de Moortele

Wat hebben we nodig:

  • 130 gr water
  • 30 gr volle melk
  • 100 gr eieren
  • 10 gr fijne griessuiker
  • 12 gr verse gist
  • 420 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 5 gr zout
  • 20 gr boerenboter
  • 100 - 150 gr gedroogde abrikozen (ik heb 100 gr genomen), gesnipperd
  • 50 gr amandelstiftjes
  • abrikozenglazuur

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water met de melk, eieren, suiker en gist in de kom van de Kenwood.
  • Met een garde klop je alles door elkaar, tot de gist opgelost is.
  • Stort de bloem op het vocht en voeg het zout en de boter toe.
  • Laat de Kenwood het deeg 6 min kneden. Maak het deeg los van de haak, leg het terug in de kom en voeg de abrikozen en amandelstiftjes toe.
  • Laat het deeg nog 5 min verder kneden.
  • Vorm een bal van het deeg en laat die 45 min rijzen in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Haal het deeg uit de kom en ontgas het.
  • Duw het deeg uit tot een rechthoek en rol die op.
  • Leg het deeg in een lichtjes ingevette rechthoekige vorm (ik gebruik hiervoor mijn broodbakvorm van Emile Henry), dek af en laat nogmaals 45 min rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de heteluchtoven voor op 220°C (200°C als je zonder deksel bakt).
  • Laat het brood 38 min bakken met deksel (of 40 min zonder deksel).
  • Haal het brood uit de vorm en leg het op een rooster.
  • Bestrijk het brood met het abrikozenglazuur en laat het volledig afkoelen.

TIP:

Kies voor volle, dikke abrikozen ipv de heel droge. Als je enkel heel droge abrikozen hebt, laat ze dan daags voordien wellen in water en laat ze dan de hele nacht uitlekken in een vergiet. Het weekwater kan je gebruiken in het brood.
Amandelstiften zijn stukjes witte amandel. Je kan de amandelen ook zelf snijden, maar deze voorgesneden amandeltjes zijn wel heel handig.
Als je geen abrikozenglazuur hebt, kan je ook wat abrikozenconfituur verwarmen met wat water.

Reacties