Lichtbruin brood met honing

Foto Cathy Van de Moortele
Een lichtbruin brood, dat kinderen heel graag zullen eten omwille van de zoete toets en het zachte kruim. Ik heb er een rond brood van gemaakt maar het kan evengoed in een rechthoekige vorm van 22cm.

Wat hebben we nodig:
  • 40 gr vloeibare honing
  • 315 gr warme melk
  • 18 gr verse gist
  • 400 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 100 gr lichtbruin meel (ik heb Omega 3 gebruikt)
  • 55 gr olie
  • 6 gr zout
  • 1 ei, losgeklopt
Hoe gaan we te werk:
  • Los de honing op in de warme melk tot hij helemaal weggesmolten is.
  • Breek de gist in de melk.
  • Doe het gistpapje in de kom van de Kenwood en stort er de bloem en het meel op.
  • Meng het deeg 11 min met de kneedhaak op lage snelheid.
  • Voeg ondertussen de olie en het zout toe.
  • Het deeg zal behoorlijk plakkerig zijn, maar behoed jezelf ervan om extra bloem toe te voegen.
  • Bol het deeg losjes op en leg het in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 45 min rijzen.
  • Haal het deeg uit de kom en ontgas het.
  • Bol het deeg netjes op en leg het in de gewenste, ingevette vorm.
  • Dek af met een handdoek of deksel en laat het deeg opnieuw 45 min rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 180°C.
  • Bestrijk het brood heel lichtjes met losgeklopt ei.
  • Bak het brood 35 - 40 min of tot het mooi gekleurd en gaar is.
  • Laat het brood helemaal afkoelen op een rooster.
  • Bewaar het brood na afkoelen in een plastic zak, zodat het mooi zacht blijft.
TIP:

Liever een rechthoekige vorm? Druk het deeg dan uit tot een rechthoek. Rol de rechthoek op en leg het deeg met de naad naar beneden in de vorm.
Ik heb het brood gebakken in een ronde keramische pot met deksel, van Emile Henry. Het brood heb ik gebakken met het deksel en het deksel de laatste 8 min van de gaartijd weggehaald.

Reacties