Balletjes in tomatensaus met pommes duchesse

Foto Cathy Van de Moortele
Is er eigenlijk iemand die dit niet lust? Dit eenvoudige en nostalgische omagerecht mag in geen enkel receptenboekje ontbreken. Het is zo'n beetje een standaard in de Belgische keuken. Blije gezichten, pikken van balletjes terwijl niemand het ziet, om dan aan tafel te merken dat iedereen dat in het geniep deed en er plots heel wat balletjes minder in de kom zitten (voorzie altijd extra gehakt voor die reden)... heerlijk toch? Het moet maar zo lekker niet zijn...
Je kan alles daags voordien al voorbereiden, zelfs de pommes duchesse. Mij hoor je niet klagen alleszins.

Wat hebben we nodig:
  • olijfolie 
  • 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld en grof gesneden
  • 2 - 3 stelen bleekselder, geschraapt en in stukjes gesneden (doe er ook maar wat gesnipperd loof van de selder bij)
  • 2 grote wortels, geschraapt en in stukjes gesneden
  • 1 dikke snee pancetta
  • 1/2 tube Bomba tomatenpuree
  • 1 eetlepel vloeiende bloem
  • 2 bokalen Coppola sugo classico (tomaten met basilicum) 350 gr
  • 1 brikje (350 gr) Heinz tomato Frito
  • 500 ml (zelfgemaakte) groentebouillon
  • 2 klontjes suiker
  • 1 bouquet garni (3 blaadjes laurier, 1 tak rozemarijn, enkele stengels peterselie, een tak salie, enkele takjes oregano, enkele takjes thijm)
  • peper van de molen
  • Herbamare kruidenzout
  • 1 kg gemengd gehakt
  • 1 ei
  • enkele eetlepels zelfgemaakt paneermeel
  • jonge platte peterselie met steeltjes, heel fijn gesnipperd
  • peper van de molen
  • zout
  • bouillon
  • olijfolie
  • 500 gr kastanjechampignons
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 kg puree aardappelen, gewassen, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 1 volledig ei + 1 eierdooier
  • peper van de molen 
  • zout 
  • nootmuskaat
  • 30 gr boerenboter
Hoe gaan we te werk:
  • Laat enkele eetlepels olijfolie warm worden in een grote, zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de uien glazig en voeg de look toe.
  • Doe de selder- en wortelblokjes erbij en laat ze wat zachter worden zonder ze te laten kleuren.
  • Leg de pancetta op de groentjes.
  • Roer de tomatenpuree onder de groenten en strooi er de bloem over.
  • Laat de bloem even meebakken. De bloem zal de saus wat indikken.
  • Giet de 2 bokalen sugo classico, de tomato frito en de bouillon bij de groentjes.
  • Breng de saus aan de kook.
  • Laat de klontjes suiker wegsmelten in de saus.
  • Voeg de bouquet garni toe. 
  • Breng de saus aan de kook en zet het vuur dan zachter, zodat ze pruttelt. 
  • Laat de saus anderhalf uur pruttelen. Voeg wat water toe als de saus te droog wordt of dreigt aan te bakken.
  • Gooi de bouquet garni en de pancetta weg.
  • Mix de saus mooi glad en giet ze daarna door een chinois of een fijne zeef. Duw het pulp goed uit met een lepel, zodat alle smaken in de saus gaan.
  • Kruid de gezeefde saus met peper en zout.
  • Meng het gehakt met het ei en voldoende paneermeel om er balletjes van te kunnen draaien. Ik neem normaal 2 - 3 eetlepels. 
  • Kruid met peterselie, peper en zout.
  • Maak 50 balletjes en pocheer (net onder het kookpunt) ze in bouillon.
  • Schep de balletjes door de saus.
  • Laat wat olijfolie warm worden in een antikleefpan en bak de champignons krokant.
  • Kruid met peper en zout. 
  • Schep de champignons door de saus.
  • Stoom de aardappelen gaar.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Pureer de aardappelen (ik gebruik hiervoor graag mijn aardappelknijper) en meng ze met het ei en de eierdooier.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Roer de boter door de puree en laat ze even afkoelen.
  • Doe deze aardappelpuree in een spuitzak met breed, gekarteld spuitmondje.
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat en spuit 20 torentjes aardappelpuree. 
  • Zet de bakplaat zo'n 10 min in de oven en laat ze mooi kleuren.
  • Serveer de balletjes met de saus en de pommes duchesse.
TIP:

Ik serveer graag nog wat geglaceerde worteltjes bij dit gerecht.
Als je de pommes duchesse daags voordien gemaakt hebt, zal je ze 20 min in de oven moeten zetten.
Gebruik geen melk in de aardappelpuree, anders zullen je torentjes inzakken.
Gebruik een eindje keukentouw om de bouquet garni samen te houden. Op die manier kan je hem nadien makkelijk verwijderen.
Vastkokende aardappelen zijn niet geschikt om puree van te maken. 

Reacties