Turks pitabrood (bazlama)

Foto Cathy Van de Moortele
Ik vind het altijd zalig, om pitabrood te zien opbollen tijdens het bakken. Je wacht af om te zien, of het brood zich helemaal vult met lucht en als dat zo is, dan krijg je daar zoveel voldoening van. Dit is een prachtig deeg, dat zorgt voor grote, luchtige pitabroden. Ideaal voor bij de BBQ. Je kan ze
trouwens ook op de BBQ klaarmaken, maar ik heb ze deze keer gewoon op mijn Stoves gebakken.

Wat hebben we nodig:
  • 170 gr water, lauw
  • 20 gr verse gist
  • 500 gr bloem
  • 180 gr volle Griekse yoghurt
  • 10 gr olijfolie
  • 10 gr zout
  • 10 gr fijne griessuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en los er de gist in op.
  • Stort de bloem op het vocht en voeg de yoghurt en de olie toe.
  • Strooi het zout en de suiker op de bloem.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden op lage snelheid.
  • Bol het deeg mooi op en laat het 1u rusten in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Ontgas het deeg en verdeel het in 4 gelijke porties.
  • Vorm mooie bolletjes van het deeg en laat ze 10 min rusten onder een handdoek.
  • Bestuif je werkblad lichtjes met wat bloem en rol het deeg uit tot cirkels van 25 cm. 
  • Verwarm een gietijzeren pan op een hoog vuur.
  • Borstel de bloem van het deeg (bloem verbrandt heel snel in de pan) en leg een cirkel deeg in de hete pan.
  • Laat het deeg 30 sec bakken. Van zodra er luchtbellen komen, draai je het deeg voorzichtig om.
  • Laat de andere kant ook 30 sec bakken. Draai nogmaals om.
  • Het brood zal nu beginnen opbollen. Laat het helemaal vullen met lucht. Zorg dat je er geen gaten in prikt, of het brood zal niet meer kunnen opbollen.
  • Draai voorzichtig om en laat ook de andere kant mooi opbollen.
  • Stapel de gebakken broden op elkaar. Besmeer elke kant met wat boter.
  • Hou de broden warm in een handdoek.
TIP:

Het deeg kan behoorlijk plakkerig zijn. Voeg echter geen extra bloem toe. Na het rijzen zal het deeg precies perfect zijn.
Je kan stukken van de broden scheuren of je opent de broden en vult ze met wat jij maar lekker vindt.

Reacties