Khachapuri

Foto Cathy Van de Moortele
Je kan het een beetje vergelijken met een pizza, ook al is de vorm anders. Dit brood uit Georgië met kaasvulling is heerlijk! Traditioneel gevuld met feta, maar ik heb de kaas gebruikt die ik in mijn koelkast liggen had: geraspte mozzarella, burrata en reblochon. Het eitje had ik sous-vide gepocheerd en toegevoegd nadat de khachapuri uit de oven kwam. Als je geen sous-vide precision cooker gebruikt, kan je natuurlijk het eitje gewoon bakken op de khachapuri, zoals beschreven in dit recept. Dit recept is goed voor 2 broden. Smakelijk!

Wat hebben we nodig:
  • 150 gr water 
  • 4 gr verse gist
  • 225 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 3 gr zout
  • 1 koffielepeltje olijfolie
  • 150 gr geraspte mozzarella
  • 1 reblochon, van de korst ontdaan en in stukjes verdeeld
  • 1 burrata, uitgelekt
  • platte peterselie, gesnipperd
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 ei, losgeklopt
  • sesamzaadjes
  • zoutvlokjes
  • 2 kakelverse eitjes
  • 2 plakjes ijskoude boter
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en los er de gist in op.
  • Voeg de bloem toe. 
  • Strooi het zout op de bloem en voeg de olijfolie toe.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden met de kneedhaak.
  • Bol het deeg op en laat het 45 min rijzen in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Haal het deeg uit de kom en ontgas het.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke porties, bol ze op en laat ze 15 min afgedekt rusten.
  • Bestuif je werkblad lichtjes met bloem.
  • Zet 2 bakplaten met bakpapier klaar.
  • Rol 1 portie deeg uit tot een lange lap.
  • Strooi wat geraspte mozzarella op de buitenste randen.
  • Vouw de buitenste randen over de kaas heen en vouw hem daarna nogmaals over, zodat je een bootvorm krijgt met een dikkere rand.
  • Bovenaan en onderaan nijp je de randen samen.
  • Leg het deeg op de bakplaat en doe hetzelfde met de tweede portie.
  • Verdeel de rest van de mozzarella over beide khachapuri.
  • Strooi de blokjes reblochon over de mozzarella en scheur de burrata over de reblochon.
  • Snij flink wat platte peterselie fijn en strooi die over de broden.
  • Kruid met peper en zout.
  • Dek de broden af met een propere handdoek en laat ze 45 min rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor 220°C heteluchtoven.
  • Strijk de randen van het brood in met losgeklopt ei.
  • Strooi sesamzaadjes over de randen en geef de randen extra smaak met zoutvlokjes.
  • Zet de broden in de oven gedurende 14 min, of tot ze mooi gekleurd zijn.
  • Maak een holte in de kaas. 
  • Breek het ei in een kommetje en giet het eiwit in de holte. 
  • Zet het brood nog even terug in de oven, tot het eiwit gestold is. 
  • Leg nu de dooier erbij. Doe hetzelfde voor het tweede brood.
  • Leg op elke gebakken khachapuri een plakje ijskoude boter, die zal wegsmelten over de warme kaas.
  • Snij de khachapuri in stukken en doop het brood in het eigeel.
TIP:

Als je liever de conventionele oven gebruikt, zet de broden dat niet samen in de oven of verwissel ze halverwege de baktijd van plaats, zodat ze toch mooi kleuren en garen. Zet de temperatuur dan op 240°C.
Vervang de peterselie gerust door koriander of gesnipperde salie als je dat lekker vindt. Het geeft nog extra smaak.
Vervang de water in het deeg door melk, voor een zachter brood.

Reacties