Smokey baked beans

LFoto Cathy Van de Moortele
Het ruikt naar Amerika en het ruikt naar kampvuur bij de jeugdbeweging: smokey baked beans. Mijn gietijzeren pannen zijn hier ideaal voor, omdat ze de warmte goed vasthouden en de bonen mooi karamelliseren. Als je dat dan ook nog kan doen op de BBQ: win-win!

Wat hebben we nodig:
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ajuin, gepeld en fijngesnipperd
  • 6 plakjes gerookt spek, gesnipperd
  • 1 grote bokaal witte bonen natuur, niet gespoeld
  • 60 ml esdoornsiroop
  • 1 eetlepel kandijsiroop
  • 40 gr donkerbruine suiker
  • 35 gr tomatenpuree
  • 1 scheut Worcestershire saus
  • peper van de molen
  • snuif zout
  • enkele chilivlokjes als er pit mag in zitten
  • snuifje gerookt paprikapoeder
  • 1 koffielepel mosterd
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 2 tenen look, gepeld en geplet
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm je BBQ voor tot hij goed warm is. 
  • Neem een grote gietijzeren pan voor deze bonen.
  • Laat de olie warm worden in de pan en fruit de uien glazig.
  • Voeg het spek toe en bak het even mee, tot het spek wat kleur krijgt.
  • Giet de bonen met het sap in de pan.
  • Voeg de esdoornsiroop, kandijsiroop, bruine suiker en tomatenpuree toe en schep goed om.
  • Kruid met Worcestershire saus, peper, zout, chili, gerookt paprikapoeder, mosterd, azijn en look.
  • Laat de bonen goed doorwarmen en indikken. 
  • De saus zal beginnen karamelliseren en heerlijk zoet ruiken.
TIP:

Lekker op broodjes met worst of hamburgers of als bijgerecht.
Voor een vegan versie: laat het spek en de Worcestershire saus weg.

Reacties