Smokey baked beans
LFoto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ajuin, gepeld en fijngesnipperd
- 6 plakjes gerookt spek, gesnipperd
- 1 grote bokaal witte bonen natuur, niet gespoeld
- 60 ml esdoornsiroop
- 1 eetlepel kandijsiroop
- 40 gr donkerbruine suiker
- 35 gr tomatenpuree
- 1 scheut Worcestershire saus
- peper van de molen
- snuif zout
- enkele chilivlokjes als er pit mag in zitten
- snuifje gerookt paprikapoeder
- 1 koffielepel mosterd
- 1 eetlepel appelazijn
- 2 tenen look, gepeld en geplet
- Verwarm je BBQ voor tot hij goed warm is.
- Neem een grote gietijzeren pan voor deze bonen.
- Laat de olie warm worden in de pan en fruit de uien glazig.
- Voeg het spek toe en bak het even mee, tot het spek wat kleur krijgt.
- Giet de bonen met het sap in de pan.
- Voeg de esdoornsiroop, kandijsiroop, bruine suiker en tomatenpuree toe en schep goed om.
- Kruid met Worcestershire saus, peper, zout, chili, gerookt paprikapoeder, mosterd, azijn en look.
- Laat de bonen goed doorwarmen en indikken.
- De saus zal beginnen karamelliseren en heerlijk zoet ruiken.
Lekker op broodjes met worst of hamburgers of als bijgerecht.
Voor een vegan versie: laat het spek en de Worcestershire saus weg.
Reacties