Aardbeienbavarois met coulis

Foto Cathy Van de Moortele
Ik ben gek op aardbeien! Van zodra het seizoen geopend is, komen ze hier meermaals per week in huis. Lekker zoet en sappig en boordevol smaak. Liefst haal ik ze bij een aardbeienkweker hier in de buurt, maar soms worden ze ook bij de groentenboer gehaald. 
Deze bavarois is licht en stijft mooi op, dankzij de gelatine. Afgewerkt met stukjes aardbei, een coulis van aardbeien en gebroken stukjes meringue.

Wat hebben we nodig:

  • 8 gr gelatine, geweekt in koud water (hoe langer, hoe beter)
  • 125 gr aardbeien, schoongemaakt en in stukjes gesneden
  • 1 eetlepel aardbeienlikeur (Dolce Fraise de Bois)

  • 250 gr aardbeien, schoongemaakt
  • 30 gr bloemsuiker
  • sap van 1/2 citroen
  • 250 gr aardbeien, schoongemaakt
  • 65 gr fijne griessuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel aardbeienlikeur (Dolce Fraise de Bois)
  • 250 ml slagroom 40% vet
  • 2 eiwitten
  • snuifje zout
  • 1 meringue
Hoe gaan we te werk:

  • Laat de gelatine lang genoeg op voorhand weken in een bakje met koud water. Zorg dat de gelatine ruimte heeft en dat de blaadjes niet op elkaar liggen.
  • Meng de stukjes aardbei met het likeur en zet koel weg.
  • Met de staafmixer mix je de aardbeien met de bloemsuiker en het citroensap.
  • Zeef deze coulis en giet in een flesje. Zet koel weg.
  • Mix de aardbeien met de fijne griessuiker en de vanillesuiker.
  • Verwarm een eetlepel van deze aardbeienpuree met het likeur tot het handwarm is.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in de warme aardbeienpuree.
  • Roer goed tot de blaadjes volledig opgelost zijn.
  • Giet de opgeloste gelatine bij de aardbeienpuree.
  • Klop de slagroom op tot stevige pieken en meng hem met de aardbeienpuree.
  • Klop de eiwitten stijf met het snuifje zout en spatel die voorzichtig door de aardbeienpuree.
  • Verdeel de bavarois over 5-6 glaasjes. Ik gebruik hier een confituurtrechter voor, zodat de randen van het glas niet vuil worden bij het vullen.
  • Laat de bavarois opstijven in de koelkast.
  • Werk af met de gemarineerde aardbeitjes, de coulis en stukjes meringue die je breekt boven de glaasjes.

TIP:

Niets vervelender dan stukjes niet-opgeloste gelatine in je dessert. Zorg dat je de gelatine ruim op voorhand laat weken in voldoende koud water. Los de gelatine daarna op in een kleine hoeveelheid warm (niet heet!) vocht. 

Reacties