Aardbeientaart

Foto Cathy Van de Moortele
In onze kleine gemeente hebben we het geluk, een aardbeienkweker te hebben. Net op tijd, want het waren al de laatste voor dit seizoen. Nog even lekker en vol van smaak en ideaal voor deze aardbeientaart met een vulling van Zwitserse room en een kruimeldeegbodem.

Wat hebben we nodig:
  • 125 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 100 gr bloemsuiker
  • 1 ei
  • 30 gr amandelpoeder
  • 250 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • 500 ml volle melk
  • merg van 1 vanillestok + leeggeschraapte peul
  • 3 eierdooiers 
  • 100 gr fijne griessuiker
  • 50 gr vanillepuddingpoeder
  • 1 blaadje gelatine, geweekt in koud water
  • 250 ml slagroom 40%
  • 500 gr aardbeien, ontkroond
  • bloemsuiker
  • kleine muntblaadjes
Hoe gaan we te werk:
  • Maak het deeg ruim op voorhand, zodat het tijd krijgt om te koelen.
  • Doe de boter in de mengkom van de Kenwood en klop ze romig met de K-klopper.
  • Klop de bloemsuiker door de boter en voeg dan het ei toe.
  • Klop goed verder tot het ei volledig is opgenomen.
  • Voeg het amandelpoeder toe en meng.
  • Zeef de bloem met het zout boven het beslag en meng nogmaals kort tot alle bloem is opgenomen.
  • Plat het deeg af tot een schijf, wikkel in plastic folie en laat het kruimeldeeg een uurtje rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bestuif het werkblad lichtjes met bloem.
  • Rol het deeg uit tot een grote lap.
  • Boter een geribbelde bakvorm in met een kwastje en bestuif met bloem. Tik overtollige bloem uit de vorm. 
  • Leg het deeg over de vorm en trek niet aan het deeg. 
  • Duw het deeg mooi aan in de ribbeltjes en rol met de deegrol over de bovenste rand, zodat overtollig deeg er af gesneden wordt.
  • Leg een vel bakpapier op het deeg en giet dat vol met bakparels (of gedroogde linzen of rijst).
  • Bak het deeg blind, gedurende 25 min of tot het mooi gekleurd en krokant is.
  • Haal het deeg uit de vorm en laat het volledig afkoelen op een rooster.
  • Maak nu de vanilleroom. 
  • Giet de melk in een steelpannetje en doe er de vanillestok en het merg bij.
  • Breng de melk aan de kook en zet dan het vuur af.
  • Klop de eierdooiers op met de suiker (gebruik hiervoor de draadklopper) tot je een lichtgekleurde massa bekomt.
  • Voeg het vanillepuddingpoeder toe en klopt goed op, tot alles mooi gemengd is.
  • Giet een klein beetje van de hete melk bij de pudding en klop op tot de melk goed opgenomen is.
  • Gooi de vanillepeul weg.
  • Giet dit beslag bij de rest van de melk in de steelpan en verwarm op het vuur. 
  • Blijf goed roeren met de garde. De pudding zal nu beginnen indikken en brandt snel aan, wees dus alert.
  • Van zodra er dikke bubbels op de pudding borrelen, is de pudding klaar.
  • Giet de pudding in een kom en leg plastiekfolie rechtstreeks op de pudding, zodat er zich geen vel kan vormen.
  • Verwarm 50 ml van de room. Knijp het gelatineblaadje uit en los het op in de hete room.
  • Klop de rest van de room op tot mayonaisedikte.
  • Voeg de opgeloste gelatine toe aan de slagroom en klop verder op tot een dikke room.
  • Voeg de afgekoelde pudding in deeltjes toe aan de opgeklopte slagroom en klop mooi los.
  • Giet deze Zwitserse room in de afgekoelde taartvorm en zet hem 2u in de koelkast, zodat hij mooi kan opstijven.
  • Snij de aardbeien in plakjes en schik ze op de Zwitserse room.
  • Bestuif met bloemsuiker en werk af met kleine muntblaadjes.
TIP:

Als je restanten hebt van het deeg alsook Zwitserse room, kan je nog aparte taartjes bij maken.

Reacties