Aardbeientaart
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 125 gr boerenboter, op kamertemperatuur
- 100 gr bloemsuiker
- 1 ei
- 30 gr amandelpoeder
- 250 gr patisseriebloem
- snuifje zout
- 500 ml volle melk
- merg van 1 vanillestok + leeggeschraapte peul
- 3 eierdooiers
- 100 gr fijne griessuiker
- 50 gr vanillepuddingpoeder
- 1 blaadje gelatine, geweekt in koud water
- 250 ml slagroom 40%
- 500 gr aardbeien, ontkroond
- bloemsuiker
- kleine muntblaadjes
- Maak het deeg ruim op voorhand, zodat het tijd krijgt om te koelen.
- Doe de boter in de mengkom van de Kenwood en klop ze romig met de K-klopper.
- Klop de bloemsuiker door de boter en voeg dan het ei toe.
- Klop goed verder tot het ei volledig is opgenomen.
- Voeg het amandelpoeder toe en meng.
- Zeef de bloem met het zout boven het beslag en meng nogmaals kort tot alle bloem is opgenomen.
- Plat het deeg af tot een schijf, wikkel in plastic folie en laat het kruimeldeeg een uurtje rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Bestuif het werkblad lichtjes met bloem.
- Rol het deeg uit tot een grote lap.
- Boter een geribbelde bakvorm in met een kwastje en bestuif met bloem. Tik overtollige bloem uit de vorm.
- Leg het deeg over de vorm en trek niet aan het deeg.
- Duw het deeg mooi aan in de ribbeltjes en rol met de deegrol over de bovenste rand, zodat overtollig deeg er af gesneden wordt.
- Leg een vel bakpapier op het deeg en giet dat vol met bakparels (of gedroogde linzen of rijst).
- Bak het deeg blind, gedurende 25 min of tot het mooi gekleurd en krokant is.
- Haal het deeg uit de vorm en laat het volledig afkoelen op een rooster.
- Maak nu de vanilleroom.
- Giet de melk in een steelpannetje en doe er de vanillestok en het merg bij.
- Breng de melk aan de kook en zet dan het vuur af.
- Klop de eierdooiers op met de suiker (gebruik hiervoor de draadklopper) tot je een lichtgekleurde massa bekomt.
- Voeg het vanillepuddingpoeder toe en klopt goed op, tot alles mooi gemengd is.
- Giet een klein beetje van de hete melk bij de pudding en klop op tot de melk goed opgenomen is.
- Gooi de vanillepeul weg.
- Giet dit beslag bij de rest van de melk in de steelpan en verwarm op het vuur.
- Blijf goed roeren met de garde. De pudding zal nu beginnen indikken en brandt snel aan, wees dus alert.
- Van zodra er dikke bubbels op de pudding borrelen, is de pudding klaar.
- Giet de pudding in een kom en leg plastiekfolie rechtstreeks op de pudding, zodat er zich geen vel kan vormen.
- Verwarm 50 ml van de room. Knijp het gelatineblaadje uit en los het op in de hete room.
- Klop de rest van de room op tot mayonaisedikte.
- Voeg de opgeloste gelatine toe aan de slagroom en klop verder op tot een dikke room.
- Voeg de afgekoelde pudding in deeltjes toe aan de opgeklopte slagroom en klop mooi los.
- Giet deze Zwitserse room in de afgekoelde taartvorm en zet hem 2u in de koelkast, zodat hij mooi kan opstijven.
- Snij de aardbeien in plakjes en schik ze op de Zwitserse room.
- Bestuif met bloemsuiker en werk af met kleine muntblaadjes.
Als je restanten hebt van het deeg alsook Zwitserse room, kan je nog aparte taartjes bij maken.
Reacties