Gefrituurde kip

Foto Cathy Van de Moortele
Je kent het wel, die gefrituurde kip met een superkrokante korst. Zalig als je die gewoon zelf kan maken.
Kip kan nogal snel droog worden als je die te lang laat opstaan. Door de kip sous-vide te garen, omzeil je dat probleem. De kip gaart langzaam op een standvastige temperatuur en zal derhalve nooit te droog worden. Nadien laat je alles afkoelen en paneer je ze tweemaal. Gewoon omdat ze zo het lekkerst is!

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr ontboute kippendijen
  • kippenkruiden
  • bloem
  • 2 eieren, zeer goed losgeklopt
  • panko
Hoe gaan we te werk:
  • Zet het warmwaterbad klaar op 64°C en kies voor 3u (doe er een uurtje bij als de kip nog bevroren is).
  • Bestuif de kippendijen aan alle zijden met kippenkruiden.
  • Vouw de rand van een vacumeerzak om, zodat deze niet vuil wordt bij het vullen. Vuile randen zorgen er namelijk voor, dat de zak niet vacuüm kan getrokken worden.
  • Leg de stukken kip in de vacumeerzak en zorgt dat ze niet op elkaar liggen.
  • Trek de zak vacuüm met je vacumeerapparaat.
  • Laat de kip garen.
  • Na het garen leg je de kip in de gesloten zak in de koelkast tot de volgende dag.
  • Haal de kip uit de koelkast, een half uurtje voor je ze wilt frituren, zodat ze al een beetje op kamertemperatuur komt.
  • Verwarm de frituurpan voor op 180°C.
  • Knip de vacuümzak open en giet eventueel vocht weg.
  • Dep de kip helemaal droog.
  • Zet drie bakjes klaar: bloem, losgeklopt ei en panko.
  • Doop de kip in bloem en klop overtollige bloem af.
  • Wentel de kip door ei en zorg dat alle zijden bedekt zijn met een laagje ei.
  • Laat even uitdruppen en rol de kip dan door de panko.
  • Voor een extra krokant korstje, haal je de kip nogmaals door ei en nogmaals door panko.
  • Leg alle kip op een bord.
  • Frituur de kip goudbruin en krokant. Leg niet teveel stukken tegelijk in het mandje, anders koelt de temperatuur veel te snel af, wat dan weer zorgt voor extra vetopname en geen krokante korst.
  • Laat de kip uitdruppen op een rekje boven een bakplaat.
  • Serveer de kip warm of koud.
TIP:

Panko draagt zeker de voorkeur boven gewoon paneermeel, omdat het voor een mooiere korst zorgt.
Je kan het ei vervangen door mayonaise.
Doordat de kip al helemaal gaar is, dient de frituur enkel om een mooie korst te geven. Laat de kip dus niet langer dan nodig in het frituurvet liggen. 

Reacties