Gamba's in looksaus

Foto Cathy Van de Moortele
Een alom gekend tapasgerechtje in Spanje: gamba's in looksaus... mmmm... heerlijk. Heb je al van die aardewerk schaaltjes in huis? Het maakt het nog eens zo echt. Vergeet het brood niet, want iemand moet die saus wel opdeppen.

Wat hebben we nodig:
  • 12 gamba Argentina, ontdooid
  • 40 gr boerenboter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 tenen look, gepeld en in plakjes gesneden
  • enkele chilivlokjes
  • zout
  • platte peterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verwijder de koppen en de schalen van de gamba's. Het staartje mag blijven zitten.
  • Maak een insnede met een scherp mesje, op de rug van elke gamba. Verwijder voorzichtig het (zwarte) darmkanaal en eventuele andere onzuiverheden.
  • Spoel de gamba's en dep ze goed droog.
  • Doe de boter, de olie, look en chili in een steelpannetje.
  • Verwarm de boter op een heel zacht vuurtje en laat de boter een 10-tal min infuseren met de look en chili.
  • Kruid de gamba's met wat zout en leg ze in twee aardewerk ovenschaaltjes. Overgiet ze met de geinfuseerde olie/boter.
  • Strooi de peterselie over de gamba's en zet ze 8 min in de oven.
  • Werk af met peterselie.
  • Serveer met krokant brood.
TIP:

Sla het verwijderen van het darmkanaal niet over.
Ik heb gekozen voor deze gamba Argentina 20-40 stuks. Deze gamba's zijn zeer groot en smaakvol, met de textuur van kreeft. Ze worden in een doos verkocht, per 2 kg.
De look mag lichtjes bruin worden op het vuur, maar mag niet verbranden, anders wordt hij bitter van smaak.

Reacties