Dinosauruskoekjes

Foto Cathy Van de Moortele
Wat als je van een heel eenvoudig recept prachtige koekjes zou kunnen maken? Dan zou je dat toch doen, niet?
Ik zag deze schattige reliëfdeegrolletjes bij mijn vaste stek voor bakbenodigdheden. Wat moeilijk om te kiezen welk motiefje ik zou gaan gebruiken voor mijn koekjes. Het zijn deze coole dino's geworden. Stoer toch?
Zoals ik al zei: het deeg maken is zeer eenvoudig. Er zijn een paar regeltjes die je in acht moet nemen om het reliëf mooi op de koekjes te krijgen, maar dat heb je zo geklaard!

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 200 gr fijne griessuiker
  • 1 ei
  • 400 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • merg van 1 vanillestokje (optioneel)
Hoe gaan we te werk:
Foto Cathy Van de Moortele
  • Zet een paar bakplaten met bakpapier in de koelkast.
  • Klop de boter romig met de suiker in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de K-klopper.
  • Zorg dat alle boter goed vermengd is met de suiker vooraleer je het ei eronder mengt.
  • Schraap de zijkanten terug naar beneden.
  • Voeg het vanillemerg toe aan de bloem als je vanille wilt gebruiken.
  • Zeef de bloem boven de massa en meng kort. Te lang mengen zorgt voor taaie koekjes.
  • Verdeel het deeg in 3 platte schijven en wikkel ze apart in plastic folie. Zo kan je straks telkens werken met gekoeld deeg. Hoe koeler je deeg blijft, hoe beter de koekjes worden.
  • Laat het deeg 30 min opstijven in de koelkast. 
  • Neem 1 portie deeg uit de koelkast. 
  • Bestuif je werkblad met een fijn laagje bloem en stuif ook wat bloem op het deeg.
  • Met een gewone deegrol rol je het deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte.
  • Bestuif het deeg met een heel klein beetje bloem en wrijf dat uit met je hand.
  • Bestuif het reliëfdeegrolletje rondom rond met wat bloem en klop overtollige bloem er af.
  • Rol stevig over het deeg, in 1x. Ga niet heen en weer met de deegrol, zoals je normaal gewend bent.
  • Neem nu een koekjesvormpje en steek koekjes uit het deeg. 
  • Leg de koekjes op de gekoelde bakplaat en zet ze 30 min in de koelkast.
  • Ga zo verder met de rest van het deeg. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bak de koekjes 10-12 min of tot ze aan de randjes lichtjes beginnen te kleuren. De onderkanten moeten een beetje gekleurd zijn ook. 
  • Laat de koekjes op de platen afkoelen. Ze zullen nog uitharden.
TIP:

Was de deegrol niet in zeepsop. Borstel gedroogde koekjesresten weg met. Ga er nog eens over met een droge vod.
Zorg dat er niet teveel bloem op het deeg of op de deegrol zit: het reliëf zal niet mooi doorgedrukt worden als er teveel bloem is.
In principe kan je elk koekjesrecept gebruiken, zolang het deeg niet uitloopt tijdens het bakken en er geen grove ingrediënten zoals nootjes, chocolate chips of gedroogd fruit ofzo in zitten.
Je kan de vanille vervangen door wat speculooskruiden voor een ander smaakje.

Reacties