Rolbiscuit met aardbeivulling

Foto Cathy Van de Moortele
Een heel eenvoudig maar lekker dessert. Snel klaar en valt bij iedereen in de smaak. Het is handig als je een silicone bakplaat in huis hebt, waar je je biscuit kan op bakken. Heb je die niet, gebruik dan bakpapier op een bakplaat.

Wat hebben we nodig:
  • 1 blaadje gelatine
  • 10 grote aardbeien, ontkroond
  • 1 eetlepel fijne griessuiker
  • 150 gr slagroom 40% vet
  • 50 gr mascarpone
  • merg van 1 vanillestok
  • 200 gr eieren (4 stuks)
  • 140 gr fijne griessuiker
  • 140 gr patisseriebloem, gezeefd
  • bloemsuiker
  • 4 aardbeien, ontkroond en in stukjes gesneden
  • enkele koffielepels aardbeienconfituur
  • extra rood fruit
Hoe gaan we te werk:
  • Week het blaadje gelatine ruim op voorhand, in een bakje met koud water.
  • Doe de aardbeien in een hoge maatbeker en mix ze glad met de suiker.
  • Warm 2 eetlepels van de aardbeienmix zachtjes op in de microgolf.
  • Nijp het gelatineblaadje goed uit en laat het wegsmelten in de warme aardbeienmix.
  • Giet dit door een zeefje terug bij de rest van de aardbeienmix.
  • Klop de slagroom goed op tot stevige pieken.
  • Voeg de mascarpone en het vanillemerg toe en meng goed.
  • Voeg de aardbeienmix toe en klop een laatste keer op.
  • Laat deze vulling opstijven in de koelkast. Je kan dit gerust daags voordien doen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet een silicone bakplaat met opstaande rand, lichtjes in met boter.
  • Klop de eieren op met de draadklopper in de Kenwood.
  • Voeg de suiker toe en klop verder op tot alle suiker opgenomen is en de massa volumineus en lichtgeel geworden is.
  • Voeg de gezeefde bloem toe en spatel die voorzichtig door de opgeklopte eieren. 
  • Verdeel het beslag over de bakplaat en strijk effen met een lange spatel.
  • Klop de bakplaat een paar keer op het werkblad, zodat luchtbellen verdwijnen.
  • Zet de bakplaat op een rooster en transporteer hem naar de oven.
  • Verminder de warmte naar 180°C.
  • Bak de biscuit 5-6 min of tot hij lichtgekleurd en gaar is. Laat hem niet langer bakken, of hij zal breken bij het oprollen.
  • Bestuif een propere keukenhanddoek ruim met bloemsuiker.
  • Draai de biscuit om op de handdoek en pel de bakplaat weg.
  • Rol de biscuit op met de handdoek en laat hem zo afkoelen.
  • Ontrol de biscuit.
  • Besmeer de biscuit met de vulling en laat wat ruimte onbesmeerd aan één korte zijde. Tijdens het oprollen van de biscuit, zal de vulling namelijk verder geduwd worden tot aan die korte zijde.
  • Strooi extra stukjes aardbei over de vulling en leg hier en daar wat confituur tussen de aardbeistukjes.
  • Rol de biscuit strak op en zet hem koel weg tot je hem wilt gaan snijden.
  • Snij beide uiteinden weg (traktatie voor de chef), zodat je mooie strakke zijkanten hebt.
  • Versier met extra rood fruit.
TIP:

Resterende vulling doe je in individuele potjes en geef je als dessertje op een ander moment.

Reacties