Gehaktballetjes in amandelsaus

Foto Cathy Van de Moortele
Albondigas, dat is hoe ze gehaktballetjes noemen in Spanje. In amandelsaus, is niet meteen iets wat wij associëren met gehaktballetjes maar hey, als je het niet geprobeerd hebt? Geniet maar mee van dit lekker gerecht.

Wat hebben we nodig:
  • 400 gr boerengehakt
  • 1 ei
  • 1 teen look, gepeld en geperst
  • 1 koffielepel gedroogde peterselie
  • peper van de molen
  • zout
  • 50 ml melk
  • 1 eetlepel paneermeel (meer indien nodig)
  • 50 ml witte wijn
  • enkele saffraandraadjes
  • olijfolie
  • 1 teen look, gepeld
  • 2 sneden wit brood, van de korsten ontdaan en in blokjes gesneden
  • 45 gr witte amandelen
  • 500 ml kippenbouillon
Hoe gaan we te werk:
  • Probeer de gehaktbereiding daags voordien al te maken, zodat het gehakt de kans krijgt om wat op te stijven en extra smaak te ontwikkelen. Het rollen van de balletjes zal makkelijker gaan en ze zullen ook minder snel opengaan tijdens het bakken.
  • Meng het gehakt met het ei, de look en de peterselie.
  • Kruid met peper van de molen en zout.
  • Voeg de melk toe en meng.
  • Voeg net voldoende paneermeel toe tot je een bereiding krijgt waar je balletjes van zult kunnen rollen. Het gehakt mag niet meer te nat zijn, maar het moet ook niet te stevig gaan worden.
  • Dek af met plastic folie en zet een nachtje in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en zet een grote ovenschaal klaar.
  • Meng de wijn met de saffraandraadjes en laat die trekken.
  • Doe wat olijfolie in een pan en fruit de teen look tot die lichtjes begint te kleuren.
  • Doe de look in de kom van de keukenrobot.
  • Doe nu de blokjes brood in dezelfde pan en laat ze even kleuren in de olie. Schep de croutons bij de look.
  • Kleur de amandelen lichtjes. Laat ze zeker niet donker worden, want dan gaan ze bitter smaken.
  • Schep de amandelen bij de croutons en pulseer tot een homogene massa.
  • Voeg de wijn met de saffraan en de bouillon toe.
  • Pulseer nogmaals tot je een saus bekomt. Er mogen gerust nog wat stukjes in zitten.
  • Kruid met peper en zout.
  • Vorm kleine balletjes van het gehakt en kleur ze rondom rond aan in een pan met wat olijfolie.
  • Schep de balletjes in de ovenschaal en giet er de amandelsaus over.
  • Gaar de balletjes verder in de oven, gedurende 30 - 45 min.
  • Serveer met rijst of aardappelpuree.
TIP:

Om gelijke balletjes te krijgen, gebruik je best een kleine koekjesschep. Schep een hoopje gehakt en maak het mooi effen met de schep, zodat je een halve bol bekomt. Eens alle hoopjes gevormd zijn, maak je je handen heel lichtjes vochtig met wat water en draai je ze tot gelijke balletjes.

Reacties