Gazpacho

Foto Cathy Van de Moortele
Zo verfrissend op een warme avond: gazpacho. Gebruik dieprode, rijpe tomaten en een lekkere olijfolie voor de beste smaak. Je kan de pitjes uit de soep zeven, maar als je een goeie blender of staafmixer hebt, is dat niet nodig. Werk de gazpacho af met een topping van komkommer, ui en paprika, een drizzle extra vergine olijfolie en krokant gebakken croutons.

Wat hebben we nodig:

  • 1 kg rijpe Roma tomaten, ontkroond
  • 1 groene paprika, schoongemaakt
  • 3/4 rode paprika, schoongemaakt
  • 3/4 kleine ui, gepeld
  • 3/4 komkommer, geschild
  • 1-2 tenen look, gepeld
  • enkele ijsblokjes
  • 2 eetlepels zelfgemaakt paneermeel (facultatief)
  • 1 koffielepel zout
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels appelazijn
  • 1/2 koffielepel gemalen komijn
  • 1/4 komkommer, in fijne brunoise gesneden
  • 1/4 rode paprika, in fijne brunoise gesneden
  • 1/4 ui, in fijne brunoise gesneden
  • croutons 
  • nog meer ijsblokjes

Hoe gaan we te werk:

  • Snij de tomaten in stukken en blender ze zo fijn mogelijk.
  • Als je geen pitjes in je gazpacho wilt, kan je de tomaten nu zeven of door de passe-vite halen. Zoniet, giet de tomaten dan in een kom.
  • Snij de paprika's grof en doe ze in de blender met de gesnipperde ui, de grof gehakte komkommer en de look.
  • Blender fijn.
  • Voeg ijsblokjes en paneermeel toe (als je geen brood in je gazpacho wilt, laat het paneermeel dan weg - brood zal meer body aan je soep geven) en blender nogmaals kort.
  • Voeg de geblenderde tomaten weer toe.
  • Kruid met zout, olie, azijn en komijn.
  • Zet de gazpacho koud weg in glazen flessen.
  • Serveer de gazpacho in gekoelde kommen. 
  • Werk af met brunoise van komkommer, rode paprika, ui. Strooi enkele croutons over de soep en leg nog wat ijsblokjes in je kom.

TIP:

Croutons maak je makkelijk zelf: snij oud brood in blokjes. Droog deze blokjes in een oven van 100°C tot ze helemaal droog zijn (ik doe dit meestal wanneer de oven aan het afkoelen is van een ander gerecht). Je kan de croutons nu droog bewaren in een gesloten doos. Bak de croutons even op in wat olijfolie voor je ze gaat serveren, zodat ze mooi knapperig en smaakvol worden. Ik voeg graag wat peper, zout, look en verse kruiden toe aan de gebakken croutons.
Je kan de soep nog enkele dagen in de koelkast bewaren. De toppings maak ik pas op het moment zelf.
Serveer de soep echt gekoeld, zo is ze op zijn lekkerst.

Reacties