Gesmoorde selder

Foto Cathy Van de Moortele
Ik kan nog altijd gerechten bedenken met de laatste groenten uit de koelkast. Daarna wordt het tijd om weer boodschappen te doen. Er lag nog behoorlijk wat selder die ik kon gebruiken. Selder is nu niet bepaald een groente die puur gegeten wordt. Ik snap nog altijd niet waarom, want het is toch wel lekker, zeker met deze citroenroomsaus.

Wat hebben we nodig:
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 groene selder, schoongemaakt (onderkant verwijderd)
  • peper van de molen
  • zout
  • zeste en sap van 1 citroen
  • 500 ml groentebouillon
  • 100 ml culinaire room
  • 1 eierdooier
  • 1 eetlepel maïzena
  • platte peterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de olijfolie goed warm worden in een grote braadpan.
  • Snij de uiteinden van de selders af en snij ze dan in stukken van 8cm. 
  • Leg de selder in de pan en wentel ze goed door de olie, zodat ze allemaal een laagje krijgen.
  • Kruid met peper en zout.
  • Laat de selder 5 min op een matig vuur garen.
  • Voeg de citroenzeste en het sap toe, samen met de bouillon.
  • Laat de selder nu zachtjes verder garen en check af en toe of er nog voldoende bouillon is. Voeg eventueel wat extra water toe, als de selder dreigt droog te koken.
  • Schep de gare selder uit de pan en hou hem warm.
  • Meng de room met de eierdooier en de maïzena. 
  • Voeg dit papje toe aan de pan en voeg eventueel extra bouillon of water toe, tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Werk de saus af met de peterselie en voeg de selder weer toe.
TIP:

Je kan dit gerecht ook maken met bleekselder.
Strooi wat getoaste pijnboompitjes of zonnebloempitjes over het gerecht.

Reacties