Dauphinois aardappeltjes

Foto Cathy Van de Moortele
Geen kaas deze keer, ook geen look. Mijn man eet zijn dauphinois aardappeltjes liefst zoals in dit recept. Tussen de laagjes strooi je telkens wat bloem en voeg je ook enkele klontjes boter toe. Dit zal er voor zorgen dat de saus mooi indikt tijdens het garen.
Gebruik een mandoline om de aardappelen in gelijke plakjes te snijden, dat werkt het best.

Wat hebben we nodig:
  • 4 - 5 polderaardappelen, geschild en gewassen
  • peper van de molen
  • zout 
  • verse krulpeterselie, gesnipperd
  • bloem
  • boerenboter, in blokjes gesneden
  • 200 ml culinaire room
  • volle melk
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Boter een vuurvaste schaal lichtjes in.
  • Gebruik de mandoline om de aardappelen in gelijke plakjes te schaven. Niet flinterdun, maar ook ook niet te dik.
  • Leg een laagje aardappelschijfjes op de bodem van de schaal.
  • Kruid met peper, zout en peterselie.
  • Bestrooi de schijfjes met een lepel bloem en leg 3 kleine blokjes boter verspreid over de aardappeltjes.
  • Maak zo verder laagjes, tot alle schijfjes opgebruikt zijn.
  • Kruid de laatste laag af met peper en zout. 
  • Leg nog enkele blokjes boter op de laatste laag (geen bloem meer).
  • Giet de room over de aardappeltjes.
  • Vul aan met volle melk, tot de aardappelschijfjes bijna onder staan.
  • Schuif de schotel 15 min in de oven, of tot de melk begint te koken.
  • Verminder de warmte naar 190°C en laat de dauphinois aardappelen verder garen tot ze zacht zijn. 
  • Reken hier 45 - 60 min voor.
TIP:

De bloem en de boter zullen er voor zorgen dat de room/melk mooi indikt.
Haal je aardappelen rechtstreeks bij de aardappelboer.


Reacties