Dauphinois aardappeltjes
Foto Cathy Van de Moortele |
Gebruik een mandoline om de aardappelen in gelijke plakjes te snijden, dat werkt het best.
Wat hebben we nodig:
- 4 - 5 polderaardappelen, geschild en gewassen
- peper van de molen
- zout
- verse krulpeterselie, gesnipperd
- bloem
- boerenboter, in blokjes gesneden
- 200 ml culinaire room
- volle melk
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Boter een vuurvaste schaal lichtjes in.
- Gebruik de mandoline om de aardappelen in gelijke plakjes te schaven. Niet flinterdun, maar ook ook niet te dik.
- Leg een laagje aardappelschijfjes op de bodem van de schaal.
- Kruid met peper, zout en peterselie.
- Bestrooi de schijfjes met een lepel bloem en leg 3 kleine blokjes boter verspreid over de aardappeltjes.
- Maak zo verder laagjes, tot alle schijfjes opgebruikt zijn.
- Kruid de laatste laag af met peper en zout.
- Leg nog enkele blokjes boter op de laatste laag (geen bloem meer).
- Giet de room over de aardappeltjes.
- Vul aan met volle melk, tot de aardappelschijfjes bijna onder staan.
- Schuif de schotel 15 min in de oven, of tot de melk begint te koken.
- Verminder de warmte naar 190°C en laat de dauphinois aardappelen verder garen tot ze zacht zijn.
- Reken hier 45 - 60 min voor.
De bloem en de boter zullen er voor zorgen dat de room/melk mooi indikt.
Haal je aardappelen rechtstreeks bij de aardappelboer.
Reacties