Tagliolini met romesco saus en ovengeroosterde bloemkool

Foto Cathy Van de Moortele
Een paar dagen geleden had ik enkele rode, oranje en gele paprika's geroosterd in de Kamado Joe tot ze helemaal zwartgeblakerd waren. Onder koud stromend water, kan je daarna de schil makkelijk afpellen en ook de pitjes wegspoelen. De paprika's worden dan gecutterd met krokant gebakken croûtons, look en amandelen. Deze romesco saus is typisch voor Spanje en wordt vaak geserveerd bij calçots (jonge, geblakerde prei). Geen idee of ze ook over pasta wordt geserveerd, maar ik was er alleszins heel blij mee.

Wat hebben we nodig:
  • 4 geroosterde paprika's (geen groene), van het vel en de pitten ontdaan
  • 4 tenen look, gepeld
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 25 gr croutons
  • 20 gr amandelen natuur
  • scheutje rode wijnazijn
  • snuif gerookt paprikapoeder
  • snuif zout
  • verse pasta van 100 gr water, 100 gr semola en 100 gr "00" bloem
  • 1/2 bloemkool, in roosjes verdeeld
  • olijfolie
  • zoutvlokjes
  • gerookt paprikapoeder
  • lookpoeder
Hoe gaan we te werk:
  • Hak de paprika's grof en doe ze in de kom van de keukenrobot, met het hakmes.
  • Laat de look heel lichtjes kleuren in de pan met de olijfolie.
  • Voeg de look toe aan de paprika's.
  • Bak de croutons even op in de pan met de olie en voeg die samen met de amandelen toe aan de kom van de keukenrobot.
  • Cutter tot een gladde massa (of laat er wat stukjes in, als je dat lekkerder vindt).
  • Kruid met rode wijnazijn, gerookt paprikapoeder en zout. 
  • Maak deze romesco saus liefst daags voordien en laat ze in de koelkast smaak ontwikkelen.
  • Maak de pasta en laat het deeg 30 min rusten.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 200°C. 
  • Verdeel de roosjes bloemkool over een bakplaat en zorg dat ze niet tegen elkaar liggen.
  • Besprenkel de bloemkoolroosjes met olijfolie.
  • Kruid met zoutvlokjes, gerookt paprikapoeder en lookpoeder.
  • Rooster de bloemkool 30 min of tot ze mooi gekleurd is.
  • Rol het pasta deeg uit en snij er tagliolini van. Ik heb hier mijn Italiaanse chitarra voor gebruikt.
  • Breng een grote pot met ruim, gezouten water aan de kook.
  • Kook de pasta beetgaar.
  • In een diepe hapjespan, verwarm je enkele lepels van de romescosaus. Voeg wat van het pastakookvocht toe. 
  • Meng de al dente gekookte pasta onder de saus en warm nog eens goed door.
  • Verdeel de pasta over 2 kommen en serveer er de bloemkoolroosjes bij.
TIP:

Bewaar de romesco saus in een brandschone bokaal in de koelkast.
Je kan de paprika's roosteren boven de vlammen als je een gasfornuis hebt. Je kan ze ook in de BBQ roosteren (zoals ik gedaan heb). Laat ze maar helemaal zwart blakeren en daarna nog wat laten garen tot ze beginnen te stomen. Leg ze daarna met een tang in een kom en dek af met plastic folie, zodat ze nog wat verder kunnen stomen. Geen zin om zelf je paprika's te roosteren? Neem dan een bokaal geroosterde paprika's, spoel ze af en hak ze in de keukenrobot.
De romesco saus is ook lekker bij gegrilde vis en vlees.
Gooi oud brood nooit weg. Je maakt er paneermeel van, of broodkorstjes. Voor broodkorstjes: snij dikke plakken van het brood en snij die dan weer in blokjes. Leg ze in één laag op een bakplaat en laat ze 1u drogen in een oven van 100°C. Ik doe dat meestal wanneer de oven aan het afkoelen is van een ander gerecht. Dan moet je de oven niet speciaal opwarmen. Bewaar de gedroogde croutons in een bokaal of luchtdichte doos. Bak ze even op in wat olie (met kruiden) als je ze wilt eten.


Reacties