Wit brood

Foto Cathy Van de Moortele
Heel af en toe, maak ik nog eens een wit brood. Zoals gisteren dus. Ik had zo'n zit in een krokant brood, met wit kruim, goeie boter en een smeer aardbeiconfituur. Taske koffie dabei en... soppen.. sorry!

Wat hebben we nodig:
  • 280 gr water, gewoon koud, uit de kraan
  • 12 gr verse gist (of 4 gr droge gist)
  • 500 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 7 gr zout
  • 15 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en los er de verse gist in op. 
  • Stort de bloem op het vocht en leg het zout er bovenop.
  • Leg ook de boter op de bloem.
  • Met de kneedhaak laat je de Kenwood het deeg 11 min kneden op lage snelheid (1, maximum 2).
  • Haal het deeg uit de kom en maak er een bal van.
  • Laat het deeg 45 min rusten in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Keer de kom om, zodat het deeg eruit valt. De onderkant van de deegbal ligt nu bovenaan.
  • Sla met gesloten hand de gassen uit het deeg, tot je een platte schijf hebt.
  • Bol het deeg opnieuw mooi op tot een strakke bal.
  • Leg de deegbal op een vel bakpapier en dek af met een handdoek.
  • Laat het deeg opnieuw 45 min rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven met bakplaat voor op 200°C. Als je een pizzasteen hebt, gebruik dan de pizzasteen ipv de bakplaat voor een extra krokant resultaat.
  • Bestuif het gerezen brood met een klein beetje bloem en wrijf dat voorzicht met je hand open.
  • Maak een insnijding in het brood met een zeer scherp (scheer)mesje. Die insnijding zal er voor zorgen dat het brood een mooie ovenrijs krijgt.
  • Leg het deeg met het bakpapier op de pizzasteen (of bakplaat). 
  • Zet desgewenst een ovenbestendig bakje met water onder het brood, wat voor stoomvorming en een krokante korst zal zorgen.
  • Laat het brood 40 min bakken.
  • Haal het brood uit de oven en laat het onmiddellijk en volledig afkoelen op een rooster eer je het aansnijdt.
TIP:

Als je droge gist gebruikt, strooi die dan bij de bloem.
Ik bak mijn broden zelf altijd in de broodbakvormen (oa broodbakbol) van Emile Henry. Door te bakken in zo'n vorm, creëer je een eigen stoomoventje en krijg je mooi gekleurd, gelijkmatig gebakken brood, met een krokante korst en zacht kruim. Bakwijze voor de broodbakbol: voorverwarmde heteluchtoven op 230°C. 35 min bakken met deksel, 5 min zonder deksel. Bakje water overbodig.
Al mijn bloem en meel is van Dossche Mills en koop ik bij Wittevrongel in Eeklo. Wie te ver uit de buurt woont, kan ook online bestellen laten leveren. Er is keuze tussen meer dan 40 soorten bloem en meel. Ideaal in deze coronatijd.

Reacties