Black Eyed Peas

Foto Cathy Van de Moortele
Niet zo gekend bij ons, maar wel heel erg lekker en voedzaam. Gedroogde bonen zijn goedkoop en ze staan nog eens mooi wanneer je ze in een bokaal in de keuken te kijk zet. Je vindt ze vast in Turkse winkeltjes, maar als je ze niet vindt, kan je natuurlijk ook ingeblikte bonen kopen. Deze keer had ik de bonen een nachtje te week gezet en 's anderendaags gekookt, maar ik schrijf het recept uit voor bonen in blik.

Wat hebben we nodig:
  • olijfolie
  • 1 grote ui, gepeld en grof gesnipperd
  • 3 tenen look, gepeld en geperst
  • 250 gr gerookt en gezouten spek, in blokjes gesneden
  • 1 groene paprika, schoongemaakt en in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 verpakking tomato frito
  • 1 eetlepel majoraan (marjolein)
  • verse bladpeterselie, gesnipperd
  • peper van de molen
  • zout
  • 2 blikken black eyed peas, gespoeld en uitgelekt
Hoe gaan we te werk:
  • Laat wat olijfolie goed warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de ui aan en laat ze lichtjes kleuren.
  • Voeg de look toe en bak even mee.
  • Voeg de paprikablokjes toe en roer goed om. Laat ze even meebakken.
  • Roer de tomatenpuree door de groenten en spek en laat die even meebakken zodat hij zijn smaakstoffen kan vrijgeven.
  • Giet de tomatenblokjes en de tomato frito in de pot en kruid met majoraan, peterselie, peper en zout.
  • Roer goed om.
  • Breng aan de kook, zet een deksel op de pot en verminder de warmte.
  • Laat deze saus zo'n 30 min trekken op een heel zacht vuur.
  • Roer de bonen door de saus en warm nog even goed door.
TIP:

Serveer de black eyed peas met krokant stokbrood of met pasta.

Reacties