Preirolletjes in kaassaus

Foto Cathy Van de Moortele
Voor ieder van jullie die geen fan is van witlof of voor elkeen van jullie die gek is op prei: vandaag maken we preirolletjes in kaassaus. Prei is volop te verkrijgen en is een zeer smaakvolle groente. Zorg dat je ze goed wast, zodat er geen zand meer tussen de bladeren zit.

Wat hebben we nodig:
  • 4 preistengels
  • 1 bouillonblokje
  • 50 gr boter
  • peper van de molen
  • zout
  • 6 grote plakken achterham
  • 50 gr vetstof
  • 50 gr vloeiende bloem
  • 500 gr melk
  • verse nootmuskaat
  • 75 gr Emmenthaler, geraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Snij de wortels van de prei en gooi ze weg. Verwijder de harde, groene bladeren tot aan de lichtgroene bladeren.
  • Snij de prei langs twee kanten in, aan het groene gedeelte en was ze de prei onder stromend water.
  • Zorg dat je bij het wassen, het groen naar beneden laat hangen, zodat het zand kan wegspoelen. Open de bladeren goed, zodat al het vuil weg is.
  • Snij elke stengel in 3 gelijke stukken.
  • Leg de stukken prei in een brede pan en giet er heet water bij, waar je het bouillonblokje hebt in opgelost. Zorg dat de prei net onder water staat.
  • Voeg ook de boter toe. 
  • Breng de prei aan de kook en laat ze dan zachtjes verder garen onder deksel.
  • De bouillon zal verdampen en de prei garen, en dan zal de boter de prei wat kleur en extra smaak geven.
  • Kruid met peper en zout.
  • Eens de prei gaar is, laat je hem uitlekken in een vergiet. Eventueel kookvocht vang je op. Je kan hier straks de saus nog wat mee aanlengen.
  • Snij de plakken ham in de lengte door.
  • Rol elk stukje prei in ham. De prei steekt aan weerszijden uit de ham.
  • Leg de rolletjes in een schaal.
  • Maak de saus: laat de vetstof goed warm worden en roer er de vloeiende bloem onder.
  • Roer goed met een garde tot de roux mooi gebonden is.
  • Bevochtig de roux met melk en blijf goed kloppen tot je een mooi gebonden bechamelsaus hebt.
  • Kruid met peper, zout en verse nootmuskaat.
  • Laat de kaas smelten in de saus.
  • Leng de saus eventueel aan met nog wat van het preikookvocht.
  • Giet de saus over de preirolletjes en dien op.
TIP:

Vloeiende bloem is handig bij het maken van sauzen die gebonden worden met een roux. Je zal minder snel klontertjes hebben in je saus dan met gewone bloem.

Reacties