Gebraiseerde venkel

Foto Cathy Van de Moortele
We hebben verschillende koelkasten in huis, waarvan eentje bijna uitsluitend gereserveerd is voor groenten. Alle groenten worden netjes bewaard in Tupperware, zodat ze mooi vers en knapperig blijven. Vooral wortelen, pastinaak en groene selder zien snel af in de koelkast en worden na enkele dagen slap en treurig. De Ventsmarts houden alles mooi vers voor een dikke week (en voor wortelen zelfs nog langer) en zo moet ik niet meerdere keren per week groenten gaan kopen.
Venkel vandaag. Gebraiseerd met zout en suiker, zodat die mooi karamelliseert in de pan. Neem je grootste inox pan, zodat de venkel een aantrekkelijk kleurtje krijgt. Afgewerkt met het sap en de zeste van bloedsinaasappel, is dit een echt seizoensgerecht. Heb je toevallig Ricard of Pastis in huis? Voeg dan 100 ml toe aan de gebakken venkel en laat die wegkoken voor een extra anijssmaakje.

Wat hebben we nodig:
  • 1 grote venkel
  • 30 gr boerenboter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • snuif zout
  • snuif suiker
  • peper van de molen
  • 100 ml Ricard of Pastis (facultatief maar wel lekker)
  • 300 ml groentebouillon (warm)
  • sap en zeste van 1/2 bloedsinaasappel
Hoe gaan we te werk:
  • Snij een dun plakje van de onderkant van de venkel, zodat het verkleurde deel weg is. Verwijder stukjes die er niet goed uit zien.
  • Snij de meeste stelen weg en bewaar ze in de diepvriezer om later te gebruiken als smaakmaker voor bouillon.
  • Snij de rest van de stelen helemaal fijn en hou apart.
  • Snij de venkel door de stelen naar de wortel helemaal door.
  • Snij deze helften in parten.
  • Laat in een grote, inox braadpan, de boter smelten met de olie.
  • Laat de vetstof goed warm worden.
  • Leg alle stukken venkel in de pan, met enige tussenruimte, zodat ze niet gaan stoven maar mooi kleuren.
  • Laat de venkel enkele minuten bakken, tot de onderkant gekleurd is. 
  • Kruid met zout en suiker.
  • Draai om en bak ook de andere kant.
  • Blus met de Ricard en laat die praktisch uitkoken.
  • Voeg de bouillon toe en het sap en de zeste van de sinaasappel.
  • Zet een deksel op de pan en laat de venkel op een zacht vuur garen.
  • Het vocht zal helemaal wegkoken.
  • Werk af met nog wat extra sinaaszeste, de fijngesneden steeltjes en het fijngesnipperd lof van de venkel.
TIP:

Lekker bij vis en bij vlees.

Reacties