Konijn met pruimen

Foto Cathy Van de Moortele
Kan het Vlaamser dan dit? Een echte ouderwetse stoofpot met konijn. Echt kermiseten vind ik dit. We eten graag zo'n Vlaamse klassieker en er hoeft dan ook niet veel te veranderen aan het originele recept. Elk geeft er zijn eigen toets aan, maar dit blijft mijn favoriete recept.

Wat hebben we nodig:
  • 30 gr vetstof
  • 1 volledig konijn, versneden
  • stoofvleeskruiden
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 grote ui, gepeld en in maantjes gesneden
  • 2 flesjes donker bier naar keuze (ik heb Westmalle en donkere Piedboeuf gebruikt)
  • 2 eetlepels graantjesmosterd
  • 3 laurierblaadjes
  • enkele takjes jonge thijm
  • 15 gedroogde pruimen
  • bruine maïzena express
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de vetstof goed warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Dep het konijn droog en kruid het aan alle zijden met stoofvleeskruiden, peper en zout.
  • Leg een deel van het konijn in de hete vetstof en kleur het aan beide zijden bruin. Het vlees hoeft nog niet te garen.
  • Haal het vlees uit de pan en bak het resterende vlees aan.
  • Hou het vlees warm.
  • Doe de uien in dezelfde vetstof en laat ze mooi kleuren.
  • Overgiet met het bier en roer alle bakresten mooi los.
  • Doe de graantjesmosterd bij de saus.
  • Bind de laurier op met de thijm, met keukentouw.
  • Leg het konijn terug in de pot en doe er ook de laurier en thijm bij.
  • Zet het deksel op de pot en breng aan de kook.
  • Laat het konijn op lage temperatuur een uurtje garen.
  • Voeg de pruimen toe en laat nog 30 min verder garen of tot het konijn zacht is.
  • Gooi de thijm en laurier weg.
  • Dik de saus naar wens in met bruine maïzena express.
TIP:

Laat het konijn niet TE gaar worden, anders krijg je veel botjes in de pan. Het hoeft geen ragoût te worden. Het konijn is gaar wanneer het makkelijk van de botjes los komt.

Reacties