Trofie met spek en notensla
Foto Cathy Van de Moortele |
De trofie heb ik gebruikt in dit recept. Benieuwd?
Wat hebben we nodig:
- 75 gr "00" pastabloem (ik heb Bisco gebruikt)
- 225 gr semola de Cecco
- 145 gr water, lauwwarm
- 1 eetlepel olijfolie
- 200 gr spek, in blokjes gesneden
- 1/2 bakje rucola, gewassen en grof gesneden
- 150 ml culinaire room
- snuif gerookt paprikapoeder
- snuifje zout
- peper van de molen
- 175 gr trofie
- extra rucola
- Meng de "00" bloem met de semola in de kom van de Kenwood.
- Meng met de K-klopper op lage snelheid en voeg geleidelijk aan het water toe.
- Laat het deeg goed samenkomen en vervang de K-klopper dan voor de deeghaak.
- Laat het deeg mooi kneden gedurende 8 min.
- Laat het deeg 30 min rusten in een diepvrieszakje, zodat het zich ontspant maar niet uit kan drogen.
- Neem een stukje van het deeg en rol dat uit tot een worstje, de dikte van een vinger.
- Met een metalen deegschraper of een scherp mes, snij je stukjes van het deegworstje af, zo groot als een vingernagel.
- Rol elk stukje deeg uit tot een dunner worstje.
Foto Cathy Van de Moortele - Zet de deegschraper in een hoek van 45° op een deegworstje en rol het worstje tot trofie. Oefen niet teveel druk uit op het deeg.
- Laat de trofie 1u drogen op een horizontaal pastadroogrek.
- Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en breng die aan de kook.
- Kook de pasta al dente.
- Zet ondertussen een grote hapjespan op het vuur en laat er de olijfolie warm in worden.
- Bak het spek op middelhoog vuur, zodat het gaart en zijn eigen vet afgeeft.
- Meng het spek met de versneden notensla en voeg ook de room toe.
- Kruid met paprikapoeder, zout en peper.
- Schep de gare trofie in de pan en voeg wat pastakookvocht toe om alles beter te kunnen mengen en de saus te binden.
- Serveer de trofie in diepe borden en werk af met extra notensla.
De rest van de trofie laat je helemaal drogen op het rek. Je kan de trofie daarna bewaren in de voorraadkast.
Reacties