Ravioli in de oven

Foto Cathy Van de Moortele
Wat kan nu makkelijker zijn, dan een ovengerecht samenstellen met ravioli en tomatensaus? Maar uiteraard net iets te eenvoudig voor mij en je weet dat ik liever alles zelf maak. Maar voor wie het graag wat sneller heeft en niet de tijd of het geduld heeft om alles zelf te maken: kies in de
supermarkt jouw favoriete ravioli in de versafdeling en neem meteen ook je favo tomatensaus mee. Maak laagjes ravioli en saus, strooi er nog wat gemalen kaas tussen en zet de schaal in de oven. Tada!

Wat hebben we nodig:
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld en gesnipperd
  • 2 eetlepels Bomba tomatenpuree
  • 2 blikken Mutti tomatenblokjes
  • peper van de molen
  • zout
  • verse pasta op basis van 4 eieren en 400 gr semola de Cecco
  • 250 gr ricotta
  • 125 gr geraspte mozzarella
  • 40 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 ei
  • verse nootmuskaat
  • snuifje zout
  • peper van de molen
  • verse thijm, geritst
  • extra geraspte mozzarella
Hoe gaan we te werk:
  • Laat wat olijfolie goed warm worden in een pot. Fruit de uien glazig en voeg de look toe.
  • Laat de uien en look even bakken, tot ze wat zachter worden.
  • Roer de tomatenpuree door de uien en laat die even meebakken, voor extra smaak.
  • Giet de tomatenblokjes bij de uien en spoel de blikken schoon. Vul 1 blik met water en voeg dat toe aan de saus. 
  • Kruid met peper en zout.
  • Laat de saus zachtjes pruttelen.
  • Ondertussen maak je het pastadeeg.
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 30 min rusten.
  • Maak de vulling: meng de 3 soorten kaas met het ei. Kruid goed met verse nootmuskaat, zout, peper en thijmblaadjes.
  • Vul een spuitzak met de kaas.
  • Verwarm de oven voor op 180°C hetelucht.
  • Verdeel het pastadeeg in 6 delen en hou ze afgedekt, om uitdroging tegen te gaan.
  • Rol het pastadeeg uit tot een lang vel (ik rol uit tem stand 6 van 9 standen) en leg het op een lichtjes met bloem bestoven houten plank.
  • Spuit hoopjes vulling op het pastavel en dek af met een tweede pastavel. 
  • Druk goed aan, vooral rond de vulling, zodat er geen lucht in zit en de ravioli straks niet opengaat. 
  • Ga verder tot alle vulling opgebruikt is. 
  • Laat de pasta even drogen op een horizontaal pastadroogrek of op een met bloem bestoven handdoek.
  • Blender de tomatensaus tot ze glad is en warm ze nog even goed door, zodat ze echt heet is.
  • Schep een klein bodempje saus in een ovenschaal.
  • Beleg met een laag ravioli.
  • Schep saus over de ravioli en strooi er wat geraspte mozzarella over.
  • Maak zo verder laagjes, tot alle ravioli opgebruikt is.
  • Eindig met een laagje tomatensaus.
  • Zet de schotel 45 - 60 min in de oven.
  • Strooi nog wat extra kaas over de saus 15 min voor de schotel klaar is.
TIP:

Je mag gerust de schotel afdekken met aluminiumfolie tijdens de eerste 45 min, om uitdrogen tegen te gaan.

Reacties