Sous-vide kalkoenborst

Foto Cathy Van de Moortele
Het BBQ seizoen komt er aan en je vindt nu volop gemarineerde stukken vlees. Ik bracht een paar gemarineerde kalkoenborsten mee. De bedoeling was, om ze sous-vide te garen, af te branden op de Kamado Joe en ze dan te serveren. Resten van de kalkoenborst worden dun versneden als charcuterie voor de komende dagen. Geweldig toch?

Wat hebben we nodig:
  • 1 gemarineerde kalkoenborst
Hoe gaan we te werk:
  • Zet een grote, warmtebestendige pot met een inhoud van minstens 6l, op je werkblad en vul hem met warm water.
  • Bevestig je sous-vide precision cooker en stel de temperatuur in op 62°C en de gaartijd op 2u30.
  • Vouw de rand van een vacumeerzak om, zodat de zak niet vuil wordt tijdens het vullen. Een vuile rand zou er wel eens voor kunnen zorgen dat je de zak niet vacuüm kunt trekken.
  • Met een tang stop je de kalkoenborst in de zak.
  • Vacumeer de zak.
  • Leg de kalkoenborst in het warmwaterbad, van zodra de temperatuur bereikt is.
  • Na het garen, mag je de kalkoenborst gerust nog in het warmwaterbad laten liggen, hij zal niet meer verder garen, alleen warm blijven.
  • Laat je BBQ goed warm worden en voorzie een gietijzeren rooster boven de vlammen.
  • Knip de zak open en haal de kalkoenborst er uit.
  • Dep de kalkoenborst mooi droog met keukenpapier. 
  • Grill de kalkoen kort aan beide zijden, tot hij mooi gekleurd is. Zorg ervoor dat je hem niet te lang op de rooster laat liggen, want hij is al compleet gaar en je wilt niet dat hij nu uitdroogt.
TIP:

Laat de kalkoenborst helemaal afkoelen en leg hem in de koelkast. Versnij hem de volgende dag tot hele dunne plakjes en beleg er je brood mee.
Je kan hetzelfde doen met een kipfilet. Zelfde temperatuur, zelfde gaartijd.

Reacties