English muffins

Foto Cathy Van de Moortele
Bruno Albouze is een bijzondere man. Zijn accent doet je denken aan een film met Arnold Schwarzenegger en je hebt het voor hem of je hebt het niet. Ik kan hem wel pruimen en zijn recepten des te meer.
Dit recept is voor English muffins is helemaal anders dan hoe ik ze gewend was klaar te maken. Maar hallo, hoe lekker zijn die??? Ik heb er zelfs speciale muffinringen voor besteld, zodat ik ze mooi gelijk kon bakken. De methode om de muffins te laten rijzen en te bakken onder een tweede bakplaat, kende ik niet. Maar het geeft wel een heel mooi en gelijkmatig resultaat. Dit recept is goed voor 10 stuks.

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 100 gr water, lauwwarm
  • 50 gr halfvolle melk, lauwwarm
  • 6 gr fijne griessuiker
  • 7 gr verse gist
  • 25 gr ei (1/2 ei)
  • 150 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 6 gr zout
  • 25 gr boter, op kamertemperatuur
  • maïsmeel of heel fijne couscous of paneermeel
Hoe gaan we te werk:
  • We maken eerst een voordeegje, een poolish. Dit brengt meer smaak in de muffins. Sla deze stap dus niet over.
  • Doe de bloem in een Tupperwarekom.
  • Meng het water met de melk en los er de suiker en de gist in op.
  • Giet dit papje op de bloem en meng goed met een garde.
  • Sluit de kom af met het deksel en laat de poolish 90 min rusten. 
  • Je krijgt nu een gerezen papje met bubbeltjes. Een teken dat de gist zijn werk doet.
  • Breng deze poolish over in de kom van de Kenwood en voeg het ei, de bloem, het zout en de boter toe.
  • Meng het deeg met de K-klopper tot het van de kom loslaat.
  • Zet 10 muffinringen op 2 bakplaten die je met bakpapier bekleed hebt.
  • Weeg het deeg af en verdeel in 10 gelijke porties.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem en bol de porties mooi op.
  • Leg in elke rol een mooi glad balletje deeg.
  • Strooi wat maïsmeel over elk balletje deeg en dek af met bakpapier en een tweede bakplaat.
  • Laat de muffins nog een uurtje rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 230°C (boven-onderwarmte).
  • Zet de eerste set bakplaten in de oven gedurende 15 min.
  • Neem de bovenste bakplaat en het bakpapier weg en kijk of de muffins voldoende gekleurd zijn.
  • Als ze niet voldoende kleur hebben, laat je ze nog enkele minuten in de oven staan zonder de bovenste bakplaat.
  • Doe hetzelfde met de tweede set bakplaten.
  • Splijt de muffins open en beleg ze naar keuze.
TIP:

Muffins kan je prima invriezen.
Muffinringen was je best met de hand af. Zorg dat je ze goed droogt, zodat ze niet roesten (vaak hebben ze een tin-laagje). Als je inox muffinringen vindt, dan ben je beter af.

Reacties