Ragoût van rundvlees met pasta

Foto Cathy Van de Moortele
De winkelrekken zijn leger dan anders, de coronatijd is vreemd. Je kiest andere producten, omdat de producten die je gewend bent, er niet zijn. En zo nam ik een doos tortiglioni mee uit het rek. Blijkbaar is deze pasta niet zo populair, want er stonden nog heel veel dozen van. Deze diagonaal geribbelde buisjes doen een beetje denken aan rigatoni, maar ze zijn iets groter. De ribbeltjes zijn ideaal om sauzen vast te houden, net als de buisvorm. Tijd om een heerlijke ragoût te maken. Ik had nog rundstoofvlees in de diepvriezer zitten en had dat langzaam laten ontdooien in de koelkast. De fles rode wijn die nog op de schoorsteenmantel stond van de avond voordien, had meteen zijn bestemming gevonden.

Wat hebben we nodig:
  • 60 gr pancetta, in blokjes gesneden
  • 45 gr salami, in blokjes gesneden
  • 45 gr mortadella, gesnipperd
  • 85 gr groene selder, in stukjes gesneden
  • 120 gr wortel, geschraapt en in blokjes gesneden
  • 50 gr Bomba tomatenpuree
  • 400 gr ui, gepeld en grof gehakt
  • 100 ml rode wijn
  • 500 ml water
  • enkele takjes verse oregano (of een eetlepel gedroogde oregano)
  • 1 kg rundstoofvlees, drooggedept
  • peper van de molen
  • zout
  • 100 ml rode wijn
  • 25 gr grana padano, geraspt
  • 250 gr tortiglioni (of rigatoni)
Hoe gaan we te werk:
  • Cutter de pancetta fijn met de salami en mortadella.
  • Voeg de selder en ui toe en cutter fijn.
  • Roer de tomatenpuree door deze pasta.
  • Zet een grote pot, type Le Creuset op het vuur en laat hem goed warm worden.
  • Bak de kruidige pasta aan tot hij zijn smaken vrij geeft. Je gebruikt geen vetstof, want die zit er voldoende in de pasta door het spek, de salami en de mortadella.
  • Cutter de uien fijn en voeg ze toe aan de pot. Roer goed om en laat even meebakken.
  • Blus met de wijn en roer alles nog eens goed los.
  • Giet het water in de pot en leg er ook de oregano in.
  • Kruid de stukjes vlees met peper en zout en leg ze in de pot.
  • Zet het deksel op de pot en breng aan de kook.
  • Eens alles kookt, zet je het vuur heel laag.
  • Laat het vlees enkele uren zachtjes pruttelen, tot het helemaal gaar en zacht is.
  • Ondertussen kook je de pasta beetgaar.
  • Meng de pasta met wat pastakookvocht onder het vlees, zodat alle smaken zich kunnen vermengen.
  • De tweede portie wijn mag er ook bij nu, samen met de grana padano.
  • Kruid nog eens af met peper, zout en nog wat verse oregano.
TIP:

Kook de pasta niet te gaar. Hij gaart nog even door in de saus.

Reacties