Bucatini met broccoli en rozijntjes

Foto Cathy Van de Moortele
Toen onze Italiaanse uitwisselingsstudente aan me vroeg, om bucatini voor haar klaar te maken, moest ik het Internet raadplegen, want ik had nog nooit van bucatini gehoord. Ik vond het ook niet in de supermarkt en had spaghetti meegebracht. Ze was ontgoocheld, want bucatini is geen spaghetti. Ik snapte het niet zo goed.
Tegenwoordig maak ik mijn eigen bucatini, met pastabloem, semola en water. De Kenwood koperen pasta mallen zorgen voor heerlijke resultaten. Het is even zoeken wat de consistentie van het deeg moet zijn. Je maakt je deeg, laat dat rusten, bebloemt het nog eens extra en snijd het in kleine stukjes. Die stukjes bebloem je nogmaals en dan laat je de pastamachine het werk doen, met schitterende bucatini als resultaat.

Wat hebben we nodig:
  • 125 gr pastabloem "00"
  • 125 gr semola de Cecco
  • 125 gr water
  • extra semola
  • olijfolie
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 kleine broccoli, enkel de roosjes
  • 6 trostomaatjes, in stukjes gesneden
  • 35 gr rozijnen
  • 20 gr pijnboompitten, geroosterd in een droog pannetje
  • 1 eetlepel zelfgemaakt paneermeel
Hoe gaan we te werk:
  • Maak het pastadeeg door de twee soorten bloem te mengen met het water.
  • Kneed tot een bal.
  • Wikkel de pasta in plastic folie en laat het 30 min rusten.
  • Verwerk de pasta tot bucatini met de Kenwood bucatini mal. Snij hiervoor het deeg in kleine stukjes en bebloem ze met extra semolina. Laat 5 min drogen.
  • Laat de stukjes deeg in het pasta accessoire vallen en snij de bucatini af op de gewenste lengte.
  • Laat de bucatini 30 min drogen voor je ze kookt.
  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het vuur en breng het aan de kook.
  • Laat wat olie goed warm worden in een grote hapjespan.
  • Fruit de uitjes glazig.
  • Pocheer de broccoliroosjes kort, gedurende 1 min en schep ze uit het water in een kommetje.
  • Kook de bucatini beetgaar in hetzelfde water.
  • Voeg de tomaatjes toe aan de uien en laat ze zacht worden.
  • Voeg de rozijnen en pijnboompitjes toe en schud de pan goed op.
  • Ondertussen meng je het paneermeel met wat olijfolie en toast je alles samen in een klein pannetje tot het krokant is.
  • Laat de bucatini uitlekken (hou wat pastakookvocht apart) en voeg hem toe aan de hapjespan, samen met de gepocheerde broccoliroosjes.
  • Kruid met peper en zout.
  • Schud nog eens goed op, voeg wat extra pastakookvocht toe.
  • Schep de pasta op bord en werk af met het krokante paneermeel.
TIP:

Voeg wat chilivlokjes toe aan de gefruite uien als je graag wat pit wilt.
Tegenwoordig kan je bucatini kopen in de betere supermarkten.

Reacties