Waterzooi

Foto Cathy Van de Moortele
Een echte Belgische klassieker en een gerecht dat hier eigenlijk maar zelden op tafel komt. Geen idee waarom, want het is gewoon wel heel erg lekker. Bij het bedenken van het weekmenu voor mijn werkgever, dacht ik eraan dat ze eens gevraagd hadden of ik waterzooi kon maken. Goed plan! Nu jij! Zorg voor een kwaliteitskip, want goeie producten zorgen voor goeie resultaten.

Wat hebben we nodig:
  • 1 grote prei, schoongemaakt en in halve ringetjes gesneden
  • 2 wortels, geschraapt en in dunne plakjes gesneden
  • 2 stelen groene selder, geschraapt en in fijne maantjes gesneden
  • 4 kleine, kookvaste aardappelen, geschild en in stukken gesneden
  • 1 maïskip, in stukken verdeeld
  • resten van groenten
  • zout
  • enkele peperbolletjes
  • 2 laurierblaadjes
  • enkele takjes thijm
  • 30 gr boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 200 ml culinaire room
  • 1 eierdooier
  • verse, platte peterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Was alle groenten goed. Maak ze schoon en hou het groenteafval bij voor de bouillon (aardappelschillen niet).
  • Doe het groenteafval in een grote pot en giet er 3l water bij.
  • Breng het water aan de kook.
  • Kruid met zout, peperbolletjes, laurier en thijm.
  • Eens het water heet genoeg is, voeg je het karkas van de kip toe.
  • Laat deze bouillon een uurtje trekken. Schuim de bouillon af en toe af met een schuimspaan.
  • Ondertussen laat je de boter en olie samen goed warm worden.
  • Fruit de prei aan met de wortel en selder, tot ze glazig worden. Doe de stukken aardappel erbij. Laat de groenten niet kleuren.
  • Zeef de bouillon en gooi het karkas en de smaakmakers weg, die hebben hun smaken afgegeven.
  • Voeg de stukken kip toe aan de warme bouillon en laat de kip mooi zacht worden.
  • Pluk de gare kip van de botjes en gooi de botjes weg.
  • Voeg de gare stukjes kip toe aan de groenten en overgiet met voldoende bouillon om alles mooi onder te zetten.
  • Laat de waterzooi verder garen tot de aardappelen zacht zijn.
  • Giet 100 ml van de room bij de waterzooi en warm nog eens goed door.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Klop de rest van de room los met 1 eierdooier en giet deze liaison bij de waterzooi, om hem mooi te binden. Laat het gerecht niet meer koken nu.
  • Werk af met verse peterselie.
TIP:

Mijn groenteresten bewaar ik in ziploczakjes in de diepvriezer, net als de karkassen van kippen. Zo heb ik altijd gerief in huis om verse bouillons te maken en heb ik ook minder afval om weg te gooien. Eens het groentenafval zijn smaak heeft afgegeven, gaat het naar onze kippen.

Reacties