Varkenswangen met rode port
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 2 tenen look, gepeld
- verse jonge thijm, geritst
- 30 gr honing
- verse peterselie, gesnipperd
- 1.5 kg varkenswangen (zo'n 17 stuks)
- peper van de molen
- zout
- 30 gr bloem
- olijfolie
- klontje boter
- 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
- 1 rode paprika, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
- 6 langwerpige sjalotten, gepeld en gehalveerd in de lengte
- 2 wortels, geschraapt en in plakjes gesneden
- 1/2 l rode porto
- 500 ml runderbouillon
- 2 laurierblaadjes
- 4 - 5 aardappelen, geschild en in stukken gesneden
- 1 Granny Smith appel, geschild en in blokjes gesneden
- Plet de look in de vijzel en voeg de thijm, honing en peterselie toe. Plet tot een pasta.
- Kruid de varkenswangen met peper en zout en leg ze in de kruidenpasta die je net gemaakt hebt.
- Laat de varkenswangen zo minstens 1u marineren.
- Haal de wangen uit de marinade en laat ze even uitlekken.
- Bestuif de varkenswangen met bloem. Ze moeten een licht bloemlaagje krijgen.
- Laat wat olijfolie warm worden met een klontje boter in een zware pot, type Le Creuset.
- Kleur de varkenswangen aan beide zijden mooi aan en hou ze warm op een bord.
- In dezelfde pan, bak je de uisnippers aan.
- Doe de paprikablokjes, sjalotten en wortels erbij en laat de groentjes wat zachter worden.
- Leg het vlees weer in de pot en overgiet met de porto en de bouillon.
- Voeg de laurier toe, kruid met peper en zout en breng even aan de kook.
- Zet het deksel op de pan en laat het vlees langzaam garen. Reken hier 1.5u - 2u voor.
- Voeg de aardappelstukjes en de appelblokjes toe en laat die verder mee garen tot ze zacht zijn. Reken hiervoor nog zeker 30 - 45min.
Ik kan alleen maar zeggen: geniet van deze heerlijke stoofpot.
Reacties