Varkenswangen met rode port

Foto Cathy Van de Moortele
Het lijkt de week van de stoofpotjes wel.. Maar wat is nu zaliger, dan de slowcooker het werk laten doen, terwijl jij tijd hebt voor andere zaken? Haal hem maar uit de kast, nu je toch thuis bent en tijd hebt om andere zaken te doen die al veel te lang blijven liggen zijn.

Wat hebben we nodig:
  • 2 tenen look, gepeld
  • verse jonge thijm, geritst
  • 30 gr honing
  • verse peterselie, gesnipperd
  • 1.5 kg varkenswangen (zo'n 17 stuks)
  • peper van de molen 
  • zout
  • 30 gr bloem
  • olijfolie
  • klontje boter
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 rode paprika, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 6 langwerpige sjalotten, gepeld en gehalveerd in de lengte
  • 2 wortels, geschraapt en in plakjes gesneden
  • 1/2 l rode porto
  • 500 ml runderbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 - 5 aardappelen, geschild en in stukken gesneden
  • 1 Granny Smith appel, geschild en in blokjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Plet de look in de vijzel en voeg de thijm, honing en peterselie toe. Plet tot een pasta.
  • Kruid de varkenswangen met peper en zout en leg ze in de kruidenpasta die je net gemaakt hebt.
  • Laat de varkenswangen zo minstens 1u marineren.
  • Haal de wangen uit de marinade en laat ze even uitlekken.
  • Bestuif de varkenswangen met bloem. Ze moeten een licht bloemlaagje krijgen.
  • Laat wat olijfolie warm worden met een klontje boter in een zware pot, type Le Creuset.
  • Kleur de varkenswangen aan beide zijden mooi aan en hou ze warm op een bord.
  • In dezelfde pan, bak je de uisnippers aan.
  • Doe de paprikablokjes, sjalotten en wortels erbij en laat de groentjes wat zachter worden.
  • Leg het vlees weer in de pot en overgiet met de porto en de bouillon.
  • Voeg de laurier toe, kruid met peper en zout en breng even aan de kook.
  • Zet het deksel op de pan en laat het vlees langzaam garen. Reken hier 1.5u - 2u voor.
  • Voeg de aardappelstukjes en de appelblokjes toe en laat die verder mee garen tot ze zacht zijn. Reken hiervoor nog zeker 30 - 45min.
TIP:

Ik kan alleen maar zeggen: geniet van deze heerlijke stoofpot.

Reacties